Přihlásit

Na Kvildě přibyla věž, končí ale pozorování jelenů v oborách (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kvilda (Prachaticko) 6. ledna (ČTK) - Národní park (NP) Šumava rozšíří nabídku v návštěvnickém centru Kvilda, které ročně přiláká asi 80.000 lidí. Letos od ledna přibudou pravidelné komentované prohlídky výběhů s jeleny a rysy, nová bude i vyhlídková věž, bude přístupná od poloviny února. Správa parku zároveň ruší zimní programy, kdy lidé mohli pozorovat jeleny ve volné přírodě, ve třech přezimovacích obůrkách. ČTK to dnes řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Komentované prohlídky budou několikrát týdně. Každý týden jich správa parku připraví až osm. "Z toho o víkendech jsou naplánovány dvě vycházky," uvedla v tiskové zprávě vedoucí informačních středisek a středisek environmentální výchovy Martina Kučerová. Návštěvníci si podle ní takové informace žádají.

NP Šumava také upravil oplocení jeleního výběhu a vybudoval novou vyhlídkovou věž vně výběhu. "Zlepšili jsme oplocení tak, aby se tam vlci, kteří se do výběhu už jednou podhrabali, nemohli dostat. Žádné opatření není stoprocentní, ale snažíme se vlkům možné vniknutí do výběhu co nejvíce znemožnit. Současně jsme postavili vyhlídkovou věž, která bude návštěvníkům přístupná 24 hodin denně, 365 dnů v roce," řekl Dvořák.

Věž bude otevřena po kolaudaci, která se odehraje nejpozději do poloviny února. Náklady na lepší oplocení a stavbu věže byly 600.000 korun bez DPH.

Správa parku zároveň ruší zimní pozorování jelení zvěře ve volné přírodě. Dosud tento program nabízela ve třech přezimovacích obůrkách Beranky u Srní, Špičák u Borových Lad a U Herciána nedaleko Nové Pece. Podle mluvčího od chvíle, kdy začalo fungovat návštěvnické centrum Kvilda, existovaly souběžně dva stejné programy. Divocí jeleni, kteří se na zimu stahují do deseti přezimovacích obůrek na území parku, tak budou mít podle mluvčího všude stejný klid.

"Do obůrek, do těch pozorovatelen, už nebudou turisté voděni. Návštěvnické centrum Kvilda je uděláno pro to, aby se lidé seznamovali s jeleny především tam. Využijeme průvodce, jsou to naši lesáci, kteří vodili lidi do přezimovacích obůrek, teď budou provázet návštěvníky centrem (na Kvildě). Program v obůrkách byl plně závislý na počasí, čekalo se, až se jeleni zabydlí v obůrce. To v návštěvnickém centru odpadá: jeleni jsou tam pořád a komfort pro návštěvníky bude lepší," řekl ČTK Dvořák.

NP Šumava se rozkládá na více než 680 kilometrech čtverečních, v roce 2018 ho navštívilo přes 2,5 milionu lidí. Návštěvnost roste každoročně o 15 až 20 procent.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.