Přihlásit

Pratuři začnou spásat Josefovské louky nejdřív v lednu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaroměř (Náchodsko) 31. prosince (ČTK) - Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku začnou dva pratuři spásat nejdřív v polovině ledna. Zvířata tam měla být původně už od prosince. ČTK to řekl správce ptačího parku Břeněk Michálek. Dvě jalovice přibudou ke stádu divokých koní, které spásá lokalitu od roku 2018.

"Vyskytly se komplikace, převoz praturů není jen tak. Musely se sladit volné termíny dopravce a veterináře ze ZOO Dvůr Králové nad Labem, který bude zvířata uspávat. Po dohodě s organizací Česká krajina a s veterináři jsme termín určili na 17. ledna," řekl ČTK Michálek.

V kombinaci s obnovou 100 let starého závlahového systému se ochranáři snaží vytvářet u Jaroměře vhodné podmínky pro mokřadní a luční ptáky. Pratuři by měli okusovat dřeviny, které jsou v některých částech parku nežádoucí. Pratuři jsou navíc schopni spást rychle se rozšiřující kopřivy, což divocí koně zaměření na trávy nesvedou.

Dvě mladé jalovice jsou nyní v rezervaci u Milovic, kde žijí pratuři ve stepní lokalitě a kde se na jediném místě v ČR rozmnožují. Tento druh je schopen přežít v přírodě bez lidské péče. Pro pratury to tedy bude představovat změnu, protože Josefovské louky jsou mokřady.

Ohrada pro pratury a koně bude mít okolo 18 hektarů. Koní je v současnosti 16. Zpočátku budou oba druhy od sebe odděleny, společný prostor mají dostat na jaře 2020. "Mělo by to fungovat, v Milovicích jsou pratuři na stejné pastvině s divokými koňmi. Respektují se, k potyčkám nedochází," řekl ČTK Michálek.

Ohrada bude přístupná s výjimkou doby hnízdění a jarního zaplavování, tedy od 1. března do začátku června.

Ptačí park Josefovské louky o rozloze asi 80 hektarů vzniká od roku 2006. Jeho hlavním cílem je umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území veřejnosti. Jeho páteří je původní závlahový systém napájený z Metuje, který Česká společnosti ornitologická (ČSO) opravila a který umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách.

Josefovské louky dostaly v listopadu ocenění v celostátní anketě Nadace Partnerství za nejsympatičtější projekt pomáhající přizpůsobit města, domy a krajinu změnám klimatu. Louky patří k největším projektům obnovy mokřadů v ČR.

Tomáš Kučera

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.