Přihlásit

Chovatel křepelek v Ústí n. L. vyrábí paštiku a další pochutiny (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí nad Labem 7. prosince (ČTK) - Křepelčí paštiku a další pochutiny vyrábí chovatel japonských křepelek z Ústí nad Labem Radek Patrman. Čtvrtým rokem mívá od jara do podzimu až 300 křepelek, v zimě stav snižuje na 30 kusů. Mimo zimu křepelky denně snesnou více než 400 vajec, řekl chovatel ČTK.

Má jak nosné křepelky, tak křepelky na maso. S chovem a zpracováním vajec a masa začal v době, kdy onemocněl jeho otec. "Prvním impulsem byl zdravotní stav rodičů, zejména otce, který má kromě jiného hlubokou trombózu," uvedl Patrman. Křepelčí vajíčka i maso jsou totiž prospěšné pro lidský organismus, dodal.

Jeho den začíná časně z rána. "Nejprve je třeba poklidit a dát čistou podestýlku. Potom nasypu krmnou směs a dám jim čerstvou vodu. Nakonec sesbírám vajíčka," řekl Patrman. Prodejem vajec a pochutin vydělá na krmivo a energie. "Je to spíš takový koníček," dodal chovatel.

Investice jsou podle něj vysoké. "Není to jako chov králíků nebo slepic. V prostorech chovu nesmí být průvan, vysoká vlhkost a nejlépe by měly mít pokojovou teplotu. Pokud se tyto podmínky nezajistí, projeví se to negativně na snášce vajíček i tělesné hmotnosti drůbeže," popsal Patrman. Zřídil i líheň a několik odchoven pro kuřata. Doplnil, že prvotní investice byly okolo 20.000 korun. Tehdy začínal se 30 křepelkami.

Křepelka japonská je ve světě považována za nejmenší druh drůbeže. Její chov nemá v České republice dlouhou tradici. Jinde je naopak hojně využívána, vysokou spotřebou jejího masa i vajec vykazují obyvatelé asijského a amerického kontinentu, ale i západní a jižní Evropy. Jedna křepelka, které Patrman chová, váží až 400 gramů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.