Přihlásit

Veterináři v Libereckém kraji se připravují na africký mor prasat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec 3. prosince (ČTK) - Krajská veterinární správa v Libereckém kraji se připravuje na možný výskyt afrického moru prasat. Výskyt nákazy ve 120 kilometrů vzdáleném polském městě Nowa Sól představuje zvýšené riziko zavlečení této nákazy na území Libereckého kraje. ČTK o tom dnes informoval ředitel krajské veterinární správy Roman Šebesta. ČR má v boji s nemocí světový primát, protože se jí podařilo chorobu na svém území vymýtit.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus nebezpečný. V ČR je od letošního dubna oficiálně zemí bez afrického moru prasat, přesto v zemi stále platí zákaz přikrmování a omezení vnadění divokých prasat. Je nařízený jejich intenzivní lov a platí i zákaz dovozu trofejí z divočáků ze zemí s morem.

V Libereckém kraji uspořádala už v září krajská hygienická stanice simulační cvičení pro případ výskytu moru na území kraje s cílem připravit příslušné pracovníky. "Kontaktovali jsme všechna myslivecká sdružení v kraji a informovali je o současné situaci v Polsku," uvedl Šebesta. Veterináři se podle něj teď zaměří na informovanost chovatelů, zpracovatelů masa i na zařízení veřejného stravování a veřejnost. Ve čtvrtek se na Krajském úřadě v Liberci uskuteční seminář pro myslivecká sdružení.

Nyní je africký mor prasat v Evropě na Ukrajině a v Srbsku a také v deseti členských státech EU včetně Slovenska. V Polsku už podle Šebesty evidují 12 případů výskytu nákazy u uhynulých divočáků. V tamních chovech domácích prasat nákaza zjištěna nebyla. "Riziko pro kraj nepředstavují jen nakažená migrující divoká prasata, ale také nedostatečně tepelně opracované potraviny z nich," upozornil Šebesta. Inspektoři budou podle něj v následujících týdnech kontrolovat i zabezpečení prasat v domácích chovech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.