Přihlásit

"Náš zákon o zbraních je špičkový. Brusel ho měl opsat, měl by vystaráno" (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

EMERITNÍ PLUKOVNÍK FRANTIŠEK HAMERLE Z LITOMĚŘICKA ŘÍKÁ, ŽE NOVOU SMĚRNICI EU O ZBRANÍCH NETVOŘILI ODBORNÍCI

Ústecký kraj
Kontrola nad střelnými zbraněmi bude přísnější. Novou směrnici minulý týden schválil Evropský parlament. Česko, které proti ní má výhrady, bude muset předpisy zapracovat do vlastních zákonů do 15 měsíců.
Směrnice například omezuje držení poloautomatických zbraní, sběratelé historických zbraní, replik a lidé, kteří mají nefunkční zbraň pověšenou na zdi jen jako dekoraci, si kvůli ní budou muset pořídit zbrojní průkaz.
Ministerstvo obrany, kterému se nová nařízení nelíbí, začne pracovat na návrhu, který by umožnil střelcům nechat si některé zbraně, které evropská směrnice zapovídá.
Emeritní plukovník František Hamerle z Litoměřicka, který desítky let působil v policejním sboru v Ústeckém kraji, nechápe, jaký nesmysl úředníci EU prosazují v evidenci zbraní.
"Směrnice nepřijatelným způsobem zpřísní legální držení zbraní, zatímco nelegálního obchodu a použití zbraní teroristy se prakticky nedotkne," upozorňuje František Hamerle.

* V čem vás návrh evropské směrnice nejvíce překvapil?
Z policejní praxe a ze zkušeností myslivce vím, že návrh novely Směrnice o kontrole, nabývání a držení zbraní dávala dohromady skupina lidí, která problému nerozumí. Je pravdou, že některé státy EU mají v evidencích zbraní zmatek, a možná potřebují nějaké usměrnění od Evropské komise. Z tohoto pohledu je náš zákon o zbraních a střelivu špičkový. Klidně by ho mohli pánové v Bruselu opsat a měli by vystaráno.

* Je vůbec taková směrnice potřeba?
Každý stát má své problémy, závislé zvláště na skladbě Proto by řešení způsobu držení zbraní mělo být ponecháno na jednotlivých státech. Ke svému zděšení jsem zjistil, že úředníci Evropské unie při tvorbě směrnice používají nekorektní argumentaci a projevují až zarážející neodbornost.

* Můžete uvést příklad?
Zbraně myslivců podle mého soudu ohrožuje jeden bod u stávajícího znění návrhu směrnice, kde je termín "civilní poloautomatické střelné zbraně, které mají vzhled zbraní s automatickým mechanismem." To je slušně řečeno nesmyslná a nejasná formulace. Tento bod je doslova nebezpečný, protože by umožnil odebrat myslivcům jejich samonabíjecí zbraně, které používají hlavně na naháňkách k odlovu černé zvěře, tedy divočáků. Ostatních zbraní myslivců se to zatím netýká.

* Proč zatím?
Protože předpis umožňuje každé dva roky úředníkům Evropské unie se k němu vracet, čili vyhodnocovat a upravovat ho. Nedělám si iluze, jakým směrem. Tím hrozí nebezpečí uplatnění tzv. salámové metody. Potom si úředníci vymyslí další omezení a další.

* V čem je největší nebezpečí?
Úředníci se snaží zneužít strach z terorismu. Spojovat legální držitele zbraní s terorismem je hloupost. Je neuvěřitelné, že to úředníci nechtějí vidět. Ukazuje se, že EU bude zasahovat do našich práv víc, než je nutné. Já, který jsem hlasoval pro vstup do EU, začínám pochybovat o správnosti svého rozhodnutí.

* Mezi myslivci se hovoří o tom, že směrnice je jedním ze závažných signálů, že se EU proměnila v populisticky nebezpečnou organizaci. Jaký je váš názor?
Nejen myslivci vnímají se znepokojením populisticky motivované tlaky úředníků EU, jak chtějí řešit nebezpečí terorismu pomocí podivné novely směrnice o kontrole zbraní. Ta by nepřijatelným způsobem zpřísnila legální držení zbraní, zatímco nelegálního obchodu a použití zbraní teroristy se prakticky nedotkne. Přitom EU není schopna ani zabránit masové nelegální migraci do Evropy.

Přísnější kontrola zbraní podle EU
Nová směrnice EU kromě společných pravidel pro označování a uchovávání zbraní a propojení databází o odmítnutých žádostech o zbrojní průkaz zakáže nabývat některé samonabíjecí, tedy poloautomatické zbraně, odvozené od armádních typů automatických zbraní (pušky se zásobníkem na více než 10 nábojů, pistole se zásobníkem na více než 20 nábojů a dlouhé zbraně se sklopnou či teleskopickou pažbou). Po vstupu směrnice v platnost budou mít členské státy 15 měsíců na to, aby ji zapracovaly do vlastních zákonů. Evropská norma vyžaduje například registraci některých neškodných a málo nebezpečných zbraní. Zbrojní průkaz by si tak museli pořídit sběratelé historických zbraní, replik, účastníci rekonstrukcí historických bitev i lidé, kteří mají znehodnocenou zbraň pověšenou jako dekoraci na zdi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.