Přihlásit

Zámek odhaluje řadu záhad spojených s migrací ptáků (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PARDUBICE
Velký gotický sál zámku se proměňuje v útočiště desítek druhů ptáků. Východočeské muzeum v Pardubicích v něm v pátek otevře novou výstavu s názvem "Táhni, ale vrať se!".
Nad hlavami návštěvníků "létají" čápi, rorýsi, rackové, včelojed, orel křiklavý a kachny. V rákosí se schovávají bukač, bukáček, rákosníci, ale i ornitolog kroužkující ptactvo. Zájemci se dozvědí, kam a proč tažní ptáci odletí a jak je možné, že se na jaře zase jejich hejna objeví a ptáci začnou zpívat, hnízdit a vyvádět mladé. Anebo proč se najednou u nás v zimě objeví úplně jiní ptáci, které tu po celý rok nikdo neviděl.
"Každý návštěvník si může vyzkoušet kroužkování ptáků a prolistovat ornitologický deník. Hlavně pro děti jsme přichystali naklápěcí mapu, po které musí dopravit kuličku představující tažného ptáka do jeho zimoviště a zpět a vyhnout se přírodním nástrahám," zve na výstavu její kurátor a ornitolog Vladimír Lemberk. Vystavené exponáty a informační panely doplňuje i počítačová hra a krátký film.
Podle ornitologa nemíří tažní ptáci na jih proto, že by jim byla zima. "Migrace ptáků byla donedávna obestřena velkým množstvím tajemství, mýtů a pověr. Řadu záhad pomohly odhalit nové metody výzkumu, především kroužkování ptáků a v posledních desetiletích také satelitní sledování. Výsledky jsou překvapivé a udivily nejen laiky, ale i odborníky, vysvětluje Vladimír Lemberk. "Pro veřejnost může být překvapivý už samotný fakt, že ptáci táhnou ne proto, že by jim u nás bylo v zimních měsících chladno. Peří je výbornou a dostatečnou termoizolací. Důvod k opuštění hnízdiště je většinou potravní," řekl Vladimír Lemberk.
Výstavu doplní dvě doprovodné akce. Ve středu 26. dubna to bude vycházka do přírody v okolí pardubického zámku, nazvaná Vítáme vás doma. Její součástí bude náslech a pozorování tažných ptáků, určování zpěvu, pozorování stavby hnízd či namlouvání. Na druhé vycházce 12. května ukáže ornitolog zájemcům odchyt a kroužkování tažných ptáků.
Výstava vznikla ve spolupráci Muzea Komenského v Přerově a Východočeského muzea v Pardubicích. Otevřená je do 10. září, tedy po celou dobu přítomnosti tažných ptáků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.