Přihlásit

Zlínský kraj proplatí další škody způsobené medvědem a vlkem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 4. listopadu (ČTK) - Zlínský kraj proplatí žadatelům další škody, které napáchali medvěd a vlk. Dosáhly téměř 90.000 korun. Medvěd hnědý způsobil dvěma chovatelům z regionu škodu na včelstvech, úlech a včelařském vybavení za 35.850 korun. Vlk obecný roztrhal při dvou útocích deset ovcí, škoda je 44.000 korun. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy proplácí hejtmanství dlouhodobě. Peníze dostává ze státního rozpočtu. "Většinou jde o škody způsobené vlkem, bobrem, vydrou, kormoránem či medvědem," uvedla krajská radní Margita Balaštíková (ANO).

Zprávy o výskytu medvědů hnědých ve Zlínském kraji se po delší odmlce znovu objevují od září 2018. Jen za loňský rok nechalo hejtmanství na náhradách za škody způsobené těmito šelmami vyplatit přes 170.000 korun. U vlků šlo loni téměř o 30.000 korun, u vyder o více než 265.000 korun a u bobrů bezmála o 185.000 korun. Za letošek uvolnil kraj na náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy více než 1,264 milionu korun. Výrazné zvýšení částky ve srovnání s loňskem, kdy činila necelých 650.000 korun, je zapříčiněno proplacením škod způsobených kormoránem bezmála za 590.000 korun.

Lidé mají na náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy nárok ze zákona. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Viktor Chrást

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.