Přihlásit

Liberecká zoo získala do chovu vzácného asijského jelínka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec 30. října (ČTK) - Liberecká zoo získala do chovu samičku vzácného štěkajícího jelínka muntžaka chocholatého. Zvýšila tím šanci na rozmnožení tohoto ohroženého druhu, který ve volné přírodě žije v Číně. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Liberecká zoo je jediná v republice, kde mohou návštěvníci muntžaky chocholaté spatřit. S jejich chovem začala před dvěma lety, kdy dovezla ze zahrady v německém Heidelbergu tehdy desetiměsíční samičku. O rok později k ní přibyl samec. Před týdnem přibyla další samička ze Zoo Rotterdam.

"Získat nové jedince je velice obtížné. Na celém světě je pouze 12 zoologických zahrad, které tento taxon (druh) chovají a jeho celoevropská populace čítá pouhých 31 jedinců. Na nové přírůstky je tedy dlouhý čekatelský seznam," uvedl hlavní zoolog Luboš Melichar.

Samička se momentálně aklimatizuje a seznamuje s novým prostředím ve své vnitřní ubikaci a přilehlém dvorku. "Poté, co se sžije s místním párem, bude i ona obývat velký společný výběh s takiny čínskými," uvedla Tesařová. Chovem tohoto unikátního druhu nahradila liberecká zoo před dvěma lety dlouholetý chov muntžaků malých, kteří byli Evropskou komisí klasifikováni jako invazivní druh.

Muntžak chocholatý je malý druh jelínka žijící ve vlhkých lesích střední Číny. Jde o plaché zvíře, které upřednostňuje místa s dobrým úkrytem. Snadno se vyleká a v případě nebezpečí samec vydává ostrý zvuk podobný štěkotu, díky čemuž bývá také nazýván štěkajícím jelínkem. Ve své domovině je ohrožen zejména lovem a ztrátou přirozeného prostředí. V Číně je tento druh zařazen na mnoha místech do seznamu regionálně chráněných druhů. "Vzhledem k jeho skrytému způsobu života a malému množství informací je dnes obtížné odhadnout celkový stav populace ve volné přírodě," dodala Tesařová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.