Přihlásit

Sokolov zahájil odstřel divokých prasat, městu působí škody (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolov 24. října (ČTK) - Sokolov zahájil odstřel divokých prasat, která způsobují městu již několik let značné problémy. Momentálně se tam vyskytuje okolo 80 divočáků. Škody, které způsobili, radnice předběžně odhaduje na 100.000 korun. Odstřel, který zajistí myslivci, se odehrává v odlehlých částech města, řekl dnes ČTK mluvčí Sokolova Vladimír Meluzín.

Divoká prasata, která se dlouhodobě vyskytují v obydlených částech města, podle Meluzína rozrývají městské parky a zahrádkářské kolonie a ohrožují obyvatele a jejich psy. Sokolov nejdřív vyzkoušel všechny humánní prostředky k odlákání černé zvěře, uvedl mluvčí. "Vyzkoušeli jsme už úplně všechno, elektrické ohradníky, pachové odpuzovače, ale divočáci už nereagují na nic, už si na to zvykli," řekla také starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO). Pořízení čtyř plašičů stálo přes 100.000 korun, 50.000 korun dostalo město jako příspěvek od Karlovarského kraje.

Neosvědčily se ani chemické a ultrazvukové plašiče. Městští strážníci černou zvěř odstřelovat nesmějí, divočáky pouze zahánějí. Podle místostarosty Jana Picky (ČSSD) jsou v Sokolově určena zatím dvě místa, kde již divočáky myslivci odstřelují. Kvůli bezpečnosti město nechce říct, o jaká místa jde, aby to nelákalo zvědavce.

Sokolov není jediným městem, kde černá zvěř škodí. Potíže dlouhodobě způsobují například v nedalekém Královském Poříčí nebo Lokti. V Bukovanech nedávno na odstřel využili profesionálního lovce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.