Přihlásit

Pražané by měli v místech lovu divočáků dodržovat některá pravidla (Naše Praha 9)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha intenzivně řeší přemnožení divokých prasat v území mezi městskými částmi´Praha 14, Běchovice a Horní a Dolní Počernice. Současně však vyzývá občany, kteří tuto lokalitu navštěvují, aby dodržovali některá základní pravidla.

Praha 14
"Přijali jsme několik rychlých opatření a problém s přemnoženými divokými prasaty se podařilo zklidnit. I přesto je ale třeba situaci řešit systémově a velmi brzy bychom měli mít připravený návrh opatření, abychom podobné situaci dokázali předejít do budoucna," uvedla primátorka Adriana Krnáčová.
"Jsem v častém spojení s paní primátorkou, která si přeje být o každém vývoji situace informována. Mohu ale říct, že operativní opatření, se kterými paní primátorka přišla, se ukázala jako přínosná," doplnila starostka Horních Počernic Hana Moravcová. Intenzivní odlov přemnožené černé zvěře provádí celkem sedm externích lovců, kteří dostali povolenky od mysliveckého spolku Horní Počernice.
Protože se jedná o lokalitu hojně využívanou Pražany k procházkám a venčení domácích zvířat, měli by mít lidé na paměti několik základních bezpečnostních pravidel. Především by se měli pohybovat pokud možno pouze po vyznačených cestách, a není-li to nutné, nevstupovat do nepřehledných a neprostupných porostů, které zvířata využívají ke svému úkrytu. Psi by pak měli být pod stálým dohledem, nejlépe na vodítku. Tato doporučení by měla minimalizovat riziko střetu mezi návštěvníky této lokality a volně žijícími živočichy včetně divokých prasat.
Městské části se vedle součinnosti při nákupu nutného technického vybavení zavázaly, že budou své obyvatele informovat o pohybu myslivců v honitbě, že se pokusí zajistit, aby se obyvatelé v revíru pokud možno nepohybovali po osmé hodině večer, a že určí místa pro instalaci informačních cedulí.

Značky
Cedule upozorňující na oblast honitby a možný výskyt divokých prasat se začaly instalovat 17. března. V první fázi šlo o instalaci stojanů, na kterých bude umístěn provizorně vytištěný text. Finální informační tabule budou dokončeny zhruba do konce března. Celkem nechá hlavní město na území Prahy 14 umístit 15 tabulí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.