Přihlásit

Den za obnovu lesa přilákal po celé ČR 31.000 dobrovolníků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Komorní Hrádek (Benešovsko) 19. října (ČTK) - Zhruba 31.000 lidí, jimž není lhostejný osud přírody, přilákala dnešní akce Den za obnovu lesa. Dobrovolníci při ní po celém Česku pomáhali s obnovou lesů poničených kůrovcem a seznamovali se s budoucí podobou českých lesů, které mají mít jiný charakter a druhovou skladbu než současné porosty. Státní podnik Lesy ČR akci pořádal v každém regionu vyjma Prahy, v Jihočeském kraji se konala na dvou místech. Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové účastníci během dneška vysadili stovky tisíc stromků.

Jen na středočeskou část v okolí Komorního Hrádku na Benešovsku se dopředu přihlásilo kolem 1800 lidí a další zájemci přijížděli bez registrace. Nakonec jich podle Jouklové dorazilo téměř 5000 a vysadili 50.000 stromků. Auta účastníků od rána plnila louku vyhrazenou k parkování, někteří si přivezli košíky a sázení stromků a budování oplocenek spojili s hledáním hub. Hojná účast byla také v Brně, kde se do akce zapojilo přibližně 4000 dobrovolníků.

Podle ředitele Lesní správy Konopiště Miroslava Jankovského měla akce hlavně symbolický význam. "Samozřejmě vidíme, že spousta lidí by ráda přišla a sázela delší dobu, pomohla nám více. Jsme schopni to na příští roky připravit tak, abychom jim vyhověli a aby nám skutečně pomohli," dodal.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) ocenil zájem veřejnosti a upozornil na to, že situace v lesích je vážná. "Jsem velmi rád, že Lesy České republiky a obecně lesníci s tím začali bojovat. Vymezili jsme červené zóny, snažíme se poskytnout lesníkům co nejvíce prostředků," řekl Toman ČTK. Kromě něj se sázení u Komorního Hrádku zúčastnil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a nechyběly ani známé osobnosti, například kardiochirurg Jan Pirk.

Do sázení na Benešovsku se zapojila i Martina Pavlitová Muchová z Prahy, která přijela s manželem a dvěma dětmi. "Jsem z Jeseníků, kde kůrovcová kalamita způsobila strašné škody. Tam, kde jsme měli všude lesy, není nic. Teď žijeme v Praze, a když jsem se doslechla o téhle akci, tak jsem si řekla, že musíme pomoct. Do Jeseníků je to trošku z ruky, proto jsme přijeli sem," řekla Pavlitová Muchová ČTK.

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a podnik nyní čelí dosud největší kůrovcové kalamitě. Počet vysázených stromků při zalesňování chce proto letos zvýšit na nejméně 55 milionů z loňských 46 milionů. Loni podnik investoval do pěstebních prací a obnovy lesa 2,15 miliardy korun, v plánech pro letošní rok měl 2,4 miliardy korun a v roce 2020 zhruba 3,2 miliardy. Skutečné investice do pěstebních prací ale budou zřejmě vyšší.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.