Přihlásit

Na setkání sokolníků v Opočně přijelo přes 100 účastníků s dravci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opočno (Rychnovsko) 10. října (ČTK) - Do Opočna na Rychnovsku dorazilo na 52. ročník mezinárodního setkání sokolníků 105 účastníků. Do soboty se zapojí se svými dravci do lovů ve 33 honitbách. ČTK to dnes řekl vrchní lovčí této akce Zdeněk Havránek. Sraz sokolníků začal dopoledne nástupem na nádvoří opočenského zámku.

Setkání se letos účastní sokolníci z Česka a dalších 11 zemí, například z Německa, Rakouska, Slovenska, Belgie, Nizozemí nebo Srbska. "Každý den na ně čekají lovy na 11 honitbách. Dnes vyrazí například do Librantic, Bohuslavic nebo do Přepych," řekl ČTK Havránek.

Sokolníci do Opočna přijeli s devíti druhy dravců, nejvíce jsou zastoupeni orli. Kromě sokolů nechybějí ani káňata, jestřábi či rarozi. "Za celé setkání se každému dravci podaří ulovit průměrně jeden kus (zvěře), tedy zhruba okolo stovky. Polovina je zajíců, zbytek je v bažantech a srnčí zvěři," uvedl Havránek.

Sokolníci se každý den sejdou na nástupu na nádvoří opočenského zámku, poté vyrazí do honiteb. V sobotu se od 10:00 uskuteční ukázky sokolnictví pro veřejnost na Vodětínském kopci.

Sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii, největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. Sokolnictví v českých zemích má tradici přes 1500 let. Česko je jedním ze států, které je se sokolnictvím zapsané na seznam UNESCO.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.