Přihlásit

Zlínský kraj proplatí další škody způsobené medvědem a vlkem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 30. září (ČTK) - Zlínský kraj proplatí žadatelům další škody, které napáchali medvěd a vlk. Přesáhly 38.000 korun. Medvěd hnědý způsobil v regionu škodu na včelstvech a včelařském vybavení za 16.003 korun a útokem na pět koní za dalších 17.206 korun. Vlk obecný napadl ovci a kozu, škoda je 5250 korun. V tiskové zprávě to dnes uvedl Jan Vandík z oddělení vnějších vztahů a komunikace Zlínského kraje.

Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy proplácí hejtmanství dlouhodobě. Peníze dostává ze státního rozpočtu. "Většinou jde o škody způsobené vlkem, bobrem, vydrou, kormoránem či medvědem," uvedla krajská zastupitelka Margita Balaštíková (ANO).

Zprávy o výskytu medvědů hnědých ve Zlínském kraji se po delší odmlce znovu objevují od září 2018. Jen za loňský rok nechalo hejtmanství na náhradách za škody způsobené těmito šelmami vyplatit 170.345 korun. U vlků šlo loni o 29.800 korun, u vyder o 265.322 korun a u bobrů 184.523 korun,

Lidé mají na náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy nárok ze zákona. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.