Přihlásit

ČEZ Distribuce na Moravě upraví 4700 sloupů, aby ochránila ptáky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava 14. září (ČTK) - Společnost ČEZ Distribuce letos v Moravskoslezském a Olomouckém kraji a na Vsetínsku ve Zlínském kraji upravila nebo upraví 4700 podpěrných sloupů elektrického vedení vysokého napětí tak, aby byly bezpečné pro ptáky. Firmu to bude stát přibližně 15 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

V Česku zahynou po zásahu elektrickým proudem ročně tisíce ptáků. "Nebezpečí hrozí všem od hrdličky až po ty největší dravce. Záleží vždy na konstrukci sloupu, velkou hrozbou jsou sloupy vysokého a velmi vysokého napětí pro čápy bílé," řekl už dříve ČTK Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické. Nejvíce úhynů podle něj ornitologové zaznamenávají u běžných druhů, jako jsou poštolka obecná, káně lesní, ale hynou i vzácné druhy jako sokol stěhovavý, raroh, výr velký.

"Na Moravě vlastní ČEZ Distribuce více než 93.000 sloupů, z nich budou na konci roku pro ptáky bezpečné více než dvě třetiny," uvedl Sobol. Energetici se podle něj letos zaměří mimo jiné i na turisticky atraktivní oblasti.

"Ochranu dostanou nově všechny podpěrné body vedení vysokého napětí mezi Frýdlantem nad Ostravicí do Malenovic až po hotel Petr Bezruč pod Lysou horou nebo vedení v Olomouci z Droždína na Svatý Kopeček," uvedl člen představenstva ČEZ Distribuce Pavel Šolc.

Úpravy mají zabránit tomu, aby ptáci hynuli, poté co dosednou na elektrické vedení. "Ochrana je zpravidla umístěna na podpěrných bodech vedení vysokého napětí. Nejčastěji se jedná o plastové ochrany, které se přetahují přes izolátory," uvedl Sobol. Dalším způsobem ochrany jsou ochranné konzoly, které brání tomu, aby ptáci dosedli na vedení a svým tělem ho propojili s uzemněnou stožárovou konstrukcí.

V Česku letos firma upraví dohromady 19.593 sloupů. "Celkem už ČEZ Distribuce od roku 2006 investovala do těchto opatření téměř 210 milionů korun," uvedl Sobol.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.