Přihlásit

Africký mor prasat decimuje čínské vepře, stoupá potřeba vakcíny (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Peking 21. srpna (ČTK) - Vědci usilují o vytvoření vakcíny proti africkému moru prasat, který decimuje asijské a především čínské chovy vepřů. Farmáři dlouho kontrolovali šíření viru karanténou a vybíjením nakažených zvířat, ale ničivé rozšíření viru do východní Asie dalo impuls k intenzivnímu hledání jiného řešení, napsala dnes agentura AP.

Virus afrického moru prasat vědci nepokládali za prioritu, dokud se v loňském roce neobjevil v Číně, kde je v chovech polovina veškeré světové populace vepřů. Do Číny se virus dostal patrně z východní Evropy a Ruska. Od té doby se rozšířil do dalších asijských zemí včetně Vietnamu a vyhubil přitom milióny vepřů. I když se nákaza nepřenáší na lidi, je tato nemoc vysoce nakažlivá a pro vepře smrtící.

"Současná situace, kdy se africký mor prasat změnil na celosvětovou hrozbu, zvýšila význam tohoto výzkumu," řekl agentuře AP doktor Luis Rodriguez, který vede americkou vládní laboratoř pro zahraniční zvířecí choroby v New Yorku.

Ve Vietnamu, kde virus zabil čtyři milióny vepřů během šesti měsíců, vláda letos v létě oznámila, že testuje vakcíny, ale neposkytla prakticky žádné podrobnosti. V Číně pracují státní vědci na vakcíně vzniklé s pomocí geneticky upraveného viru choroby, což je stejný přístup, jaký zvolili také američtí vědci.

Tchaj-wan minulý týden zavedl nové bezpečnostní prohlídky pro letecké pasažéry dovážející vepřové produkty, aby zabránil rozšíření nákazy. U tchajwanského pobřeží moře vyplavilo mršiny nakažených vepřů, ale na ostrov zatím nákaza nepronikla.

Barma ohlásila první výskyt afrického moru prasat začátkem srpna a letos v květnu informovala o výskytu choroby Severní Korea, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit. Symptomy choroby mohou zahrnovat krvácení, letargii a ztrátu chuti k jídlu.

V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.