Přihlásit

Plošné hubení hrabošů Toman pozastavil. Spor o jed na polích ovšem trvá (denikreferendum.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo zemědělství pozastavilo platnost povolení k plošnému trávení přemnoženého hraboše polního. Podle ekologů je hromadné užívání jedu nebezpečné, neboť ohrožuje i další živočichy. Část zemědělců by jej navzdory tomu uvítala.

Spor o hromadné hubení přemnoženého hraboše polního trvá navzdory tomu, že ministerstvo zemědělství pod tlakem ekologů pozastavilo povolení pro plošné užívání jedu Stutox II. Zemědělci mohou hraboše nadále hubit pouze umisťováním jedu do jeho nor. Pro jiný postup budou potřebovat oficiální výjimku. Část hospodářů se proti omezení brání a varuje, že hraboš způsobí kalamitu. Ministerstvo životního prostředí a ekologové ale nehodlají ustoupit.
„V tuto chvíli jsem pozastavil povolení plošně rozmístit přípravek Stutox II na nejhůře postižených zemědělských plochách. V mnoha okresech sice výskyt hraboše dosahuje kalamity a zemědělcům reálně hrozí škody ve výši stovek milionů korun, ale budeme hledat pro všechny strany přijatelné řešení, které by situaci zklidnilo,“ shrnul situaci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.