Přihlásit

V řece Moravě u Olomouce kvůli vedrům uhynuly ryby (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc 1. srpna (ČTK) - Několik stovek kilogramů ryb uhynulo v neděli v řece Moravě nedaleko Olomouce. "Ryby se udusily," řekl dnes ČTK předseda olomoucké organizace Českého rybářského svazu Michal Ševčík. Množství kyslíku ve vodě prudce kleslo kvůli vysokým teplotám a nízkému průtoku v řece. Okolnosti úhynu řeší Česká inspekce životního prostředí a odbor životního prostředí olomouckého magistrátu.

"Uhynulo tam zhruba osm metráků ryb," uvedl Ševčík. Rozpustnost kyslíku ve vodě podle odborníků klesá s rostoucí teplotou. Zároveň se ale zvyšuje spotřeba kyslíku rybami a vodními živočichy, což u jezu Tážaly v neděli vyústilo v hromadný úhyn. Mezi uhynulými rybami převažovaly plotice, jelci, okouni, kapři, cejni, štiky i candáti. Vysazení nových ryb v této části řeky Moravy bude stát rybáře několik desítek tisíc korun.

Také podle vedoucího odboru životního prostředí magistrátu Petra Loyky byl úhyn způsoben nedostatkem kyslíku. "Stav, kdy v problematických úsecích toků nastane kritická situace po období teplotních rekordů, se začíná bohužel v posledních letech opakovat. Když se k tomu přidají vydatné lokální srážky, které se výrazně ohřejí na zpevněných plochách a vypláchnou kanály, je problém umocněn," upozornil Loyka.

Kdysi hlavní problém řeky Moravy v Olomouci, tedy silné znečištění, je podle něj díky čistírenské technice a různým organizačním opatřením minulostí. "Čistota vody tak už není hlavní překážkou výskytu jak původních říčních druhů ryb, tak například i raků a škeblí," podotkl Loyka. V říčním systému řeky Moravy v Olomouci, včetně jejích přítoků, byla doposud zjištěno 22 druhů ryb.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.