Přihlásit

Včely bez nás mohou žít, my bez nich ne (universitas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Včely bez nás mohou žít, ale my bez nich ne, varuje Augustin Uváčik, správce univerzitní včelnice ústecké Univerzity J. E. Purkyně. Rozhodně nejde jen o med. Včel jsou tisíce druhů, medonosných je jen zlomek. Mnohem důležitější službou lidstvu i celému ekosystému je jejich schopnost opylovávat rostliny. Proto se Uváčik, jeden z nejvýznamnějších střešních včelařů v České republice, angažuje i v ochraně tohoto užitečného hmyzu.

Později se dozvěděl, že šlo o poroj včel, který moc rád migruje krajinou, než se usadí, a většinou spíše zahyne. Do týdne si pořídil včely od místního včelaře a začal doopravdy. Z koníčku se stala profesní fascinace – v minulosti vedl včelařský podnik s více než 700 včelstvy na jihu Čech a jižní Moravě, v současnosti působí jako učitel včelařství. Organizuje také Besedy pražských včelařů pro vědce i řadové včelaře. Dnes je 49letý Augustin Uváčik správcem nejen univerzitní včelnice a uznávaným propagátorem střešního včelaření. Jeho včelstva obývají například střechy významných pražských hotelů či prestižní budovy České filharmonie – Rudofina.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.