Přihlásit

Ekologové: Lesy ČR chtějí těžit v nejcennějších částech Jeseníků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc 25. července (ČTK) - Státní podnik Lesy ČR podle Hnutí Duha žádá o povolení plošného kácení stromů v prvních a druhých zónách Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, které stejně jako značnou část lesů v Olomouckém kraji napadl kůrovec. Podle ekologických aktivistů hrozí, že ze zalesněných kopců v nejcennějších částech Jeseníků se kvůli intenzivní těžbě kůrovcem zasažených stromů stanou stejné holiny, jako už vznikly v hospodářských lesích v jesenickém podhůří. ČTK to dnes řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podle vedení Lesů ČR je těžba v chráněných krajinných oblastech nutná, aby se zpomalilo další šíření kůrovce.

Lesy ČR podle Bláhy zaslaly Správě CHKO Jeseníky žádosti o povolení výjimek ze zákonného zákazu intenzivní holosečné těžby na deseti místech v prvních a druhých zónách CHKO Jeseníky, včetně evropsky chráněných lokalit. Bláha upozornil, že stejnou žádost podali také někteří další vlastníci lesů.

Pokud Správa CHKO Jeseníky žádostem vyhoví a umožní kácení všech kůrovcem napadených stromů, tak se jesenické hory podle Bláhy změní v pusté holiny a dojde ke zničení lesů, lesní půdy, vodních zdrojů i přírodní rozmanitosti. "Hrozí zničení vzácných lokalit, které obývají ohrožené druhy rostlin a živočichů jako sokol stěhovavý, jeřábek lesní, puštík bělavý, datlík tříprstý, střevlík hrbolatý a další," upozornili ekologové.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová dnes ČTK řekla, že lesníci kvůli kůrovcové kalamitě a suchu žádají orgány ochrany přírody o udělení výjimek k těžbě v chráněných krajinných oblastech, národních přírodních rezervacích i jinak chráněných územích. Podle Jouklové lze včasnou těžbou a asanací dřeva aspoň zpomalit šíření kůrovce. "Podniku jde výhradně o zájem ochrany přírody," uvedla.

Hnutí Duha bude ve správních řízeních požadovat, aby se v případě plošné kalamity v nejcennějších prvních zónách a přirozených smrčinách vůbec nekácelo. Ve druhých zónách lze podle Hnutí Duha připustit těžbu pouze do té míry, aby nevznikly holiny. Podle Bláhy to znamená ponechat nejméně třetinu stromů stát kvůli zachování lesního prostředí a částečnému zastínění půdy i tlejícího dřeva. Ekologové budou také požadovat vypracování nezávislého odborného posudku k určení rozsahu, v jakém lze případné zásahy provádět, aniž by byly ohroženy evropsky chráněné lokality a druhy.

Kůrovcová kalamita, o které odborníci říkají, že je dosud největší na území Česka, výrazně zasáhla oblast severní a střední Moravy a Slezska, tedy Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Zasažené jsou také okresy Třebíč, Znojmo, Jihlava nebo Jindřichův Hradec. Situace s lýkožroutem není dobrá ani v podhůří Šumavy a Českého lesa v Jihočeském a Plzeňském kraji. Další místa jsou ohrožena.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.