Přihlásit

Na Slovensku byl poprvé diagnostikován africký mor prasat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bratislava/Praha 25. července (ČTK) - Na území Slovenska byl poprvé diagnostikován africký mor prasat, a to v okrese Trebišov v obci Strážne blízko hranic s Maďarskem. Oznámilo to slovenské ministerstvo zemědělství. Výskyt onemocnění byl potvrzen laboratorním vyšetřením biologického materiálu v národní referenční laboratoři. Ze Slovenska se do České republiky letos podle Státní veterinární správy (SVS) dovezla jedna zásilka osmi prasat z jiného regionu, než kde byla nákaza zjištěna.

Regionální veterinární a potravinová správa nařídila usmrtit zvířata v chovu a vytyčila ochranné pásmo tři kilometry a pásmo dohledu deset kilometrů od ohniska nákazy. Chovatelům v těchto pásmech budou nařízena další veterinární opatření s cílem zabránit šíření nákazy, uvedlo ministerstvo.

Čeští veterináři jsou podle Petra Majera ze SVS připraveni na změnu nákazové situace reagovat. Do Česka se letos dovezla jedna slovenská zásilka z Trnavského regionu, tedy z jiného, než je teď zasažený. "Co se týče vepřového masa, evidujeme za poslední měsíc 177 hlášení o příchodu 123 tun vepřového masa ze Slovenska," dodal Majer.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný.

V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.