Přihlásit

Africký mor prasat (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jakub VÁCHA, moderátor
Dva roky od prvních případů afrického moru prasat. Epidemie zasáhla Zlínsko, veterináři nebezpečnou nákazu zaznamenali u 230 divokých prasat. Striktní opatření se vyplatila a nemoc se tak nerozšířila do chovu prasat domácích. Česko se stalo vůbec první zemí na světě, kde se to podařilo.

Josef KVASNIČKA, redaktor
Malochovy i velkochovy prasat jsou už v bezpečí. Kdyby je před dvěma lety zasáhl africký mor, škody by šly do desítek milionů.

Jiří ČUNEK, hejtman Zlínského kraje /KDU-ČSL/
My jsme na světě první a jediní, kdo se s morem dokázal tak vypořádat.

Josef KVASNIČKA, redaktor
Pozůstatky po mimořádné nákaze. Z hranic rizikové oblasti zmizely elektrické i pachové ohradníky. Třeba tady u Fryštáku po nich nezůstalo vůbec nic. Klíčem k úspěchu bylo udržet nemocná prasata na malém území u Zlína a postupně je vystřílet. V nákazové oblasti a její blízkosti myslivci ulovili celkem 35 tisíc divokých prasat. Za to jim stát vyplatil 35 milionů korun. Populace černé zvěře klesla na historické minimum, do lesů na Zlínsku, tedy do svého přirozeného prostředí, se podle myslivců už ale začala vracet.

Jiří ANGOT, jednatel, Myslivecké sdružení Lukov - Vlčková
V minimálním množství, máme ji tady v honitbě. Černá zvěř se vrátila z Hostinských vrchů za potravou, protože je tu řepka, obiloviny.

Josef KVASNIČKA, redaktor
Desítkám drobných chovatelů uprostřed nákazové oblasti veterináři nařídili zlikvidovat domácí chovy.

Josef KVASNIČKA, redaktor
Kdo morovou nákazu na Zlínsko zavlekl, to se policii zjistit nepodařilo, přitom za tím mohl být úmysl. Nejbližší jiná morová oblast je až u polsko-běloruských hranic. Josef Kvasnička, Česká televize.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.