Přihlásit

Příroda Jeseníků aneb Půlstoletí s CHKO Jeseníky (bruntalsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chráněná krajinná oblast Jeseníky (CHKOJ) byla vyhlášena výnosem ministerstva kultury 19. června 1969 na 740 kilometrech čtverečných. K padesátým narozeninám pro ni v Karlově Studánce připravili akci Příroda Jeseníků.

Program na počest CHKOJ zahájil lesní inženýr, malíř a spisovatel Ota Bouzek. Děti ze ZŠ Karlova Studánka připravily básničky o přírodě a nesměla mezi nimi chybět ani Lesní studánka Josefa Václava Sládka.
Výstava představila jesenickou přírodu tak, jak ji namaloval Ota Bouzek i děti z Karlovy Studánky, Andělské Hory, Bruntálu, Karlovic a také děti ze školky Ve Svahu ve Vrbně pod Pradědem.
CHKOJ je v České republice čtvrtá největší a pátá nejstarší. Ochrana přírody v dnešním pojetí nejspíš začala v roce 1904, když byla knížetem Janem z Lichtenštejna zřízena naše první rezervace Lichtenštejnský prales.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.