Přihlásit

MZe navrhuje kvůli kůrovci více podpořit majitele a nájemce lesů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 9. června (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) chce pomoci vlastníkům a nájemcům lesů či majitelům lesních školek v boji s kůrovcovou kalamitou. V materiálu, o němž bude v pondělí jednat vláda, jim navrhuje poskytnout podporu formou investičních úvěrů a pojištění. Pro letošní rok je podle návrhu na úvěry mimo jiné vyčleněno 210 milionů korun. Zvýšit se má i státní příspěvek na pojištění lesních porostů. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici.

MZe tak reaguje na akutní kůrovcovou kalamitu, která negativně ovlivňuje ekonomiku podniků. Cena dřeva klesá, protože se na trh dostává extrémní množství dříví, a správy lesních majetků nemají dostatek peněz. V pondělí ráno se bude suchem a kůrovcovou kalamitou zabývat také tripartita. Kalamita zasahuje sedm krajů ČR. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Se souhlasem předsedy vlády se připomínkové řízení zkrátilo a zúžilo na ministerstva financí, průmyslu a životního prostředí.

Ministerstvo zemědělství předkládá na jednání kabinetu návrh pravidel nového programu Investiční úvěry Lesnictví, který doplňuje už existující finanční nástroje Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Ty bude možné kombinovat s nevratnou (grantovou) podporou. Peníze bude poskytovat ministerstvo zemědělství a lesnický fond. "Z rozpočtu MZe bude také pokryta zejména nenávratná podpora ve formě snížení jistiny poskytnutého úvěru v hodnotě cca 65 mil. korun," uvádí se v materiálu. Investiční podpora má přispět k tomu, aby si vlastníci rychleji pořídili lesnickou techniku a pomohla se řešit aktuální kalamita.

Program se týká vlastníků, nájemců (pachtýřů), vypůjčitelů lesa (včetně obcí či dobrovolných svazků obcí) i firem, které provozují lesní školky na pěstování sazenic. Úročený investiční úvěr bude možné podle návrhu dát ve výši od 100.000 do deseti milionů korun se splatností maximálně 15 let.

V rámci programu finanční podpory Pojištění lesních porostů ministerstvo také navrhuje, aby se v daném roce zvýšil maximální limit podpory na 50 procent prokázaných uhrazených nákladů na pojištění lesních porostů. Původně bylo 30 procent. Podpory poskytuje lesnický fond. Cílem je motivovat vlastníky lesů, aby uzavírali pojištění na své lesní majetky a lépe tak chránili své podnikatelské aktivity. Sjednotit se mají i podmínky bezdlužnosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.