Přihlásit

Skauti pomohou v Krkonoších v boji s kůrovcem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrchlabí 31. května (ČTK) - Čeští skauti v Krkonoších pomohou s přemnoženým kůrovcem loupáním kůry z napadených stromů. Vedení organizace dnes vyzvalo své členy, aby v nejvyšších českých horách pomohli, řekla ČTK mluvčí Junáka Barbora Trojak. Podle ní půjde o nejrozsáhlejší akci na ochranu přírody českých skautů v novodobé historii. Skauti reagují na žádost Správy Krkonošského národního parku (KRNAP), která nemá dostatek kapacit na boj s přemnoženým lýkožroutem smrkovým.

"Výzvou oslovujeme okolo 20.000 členů a členek. Podobné výzvy jsme vyhlašovali zatím jen v souvislosti s povodněmi. Jde o jednu z největších akcí zaměřenou na ochranu přírody za poslední léta," řekla ČTK mluvčí.

Úkolem skautů bude zbavování pokácených napadených stromů kůry, aby se zamezilo dalšímu šíření škůdce. S nápadem podpořit národní park přišli skauti jednotlivci, kteří Správě KRNAP nabídli svou pomoc. "Vedení parku následně napadlo oslovit Junáka, tedy českého skauta s žádostí o celorepublikovou výzvu skautům a skautkám. Správa KRNAP je ve složité situaci, kterou způsobil v Krkonoších přemnožený lýkožrout smrkový. Na odkorňování pokácených stromů nemá dostatek sil. Vyzvali jsme k pomoci všechny skauty nad 15 let," řekla ČTK Barbora Trojak.

Pomoc by měla začít během června, zprvu má jít hlavně o víkendy. Intenzivnější pomoc se očekává o prázdninách, kdy mají studenti volno. Dospělých skautů je v ČR asi 20.000. Skauti by měli pomáhat minimálně v pětičlenných skupinách.

"Minulý týden jsme měli setkání dospívajících a čerstvě dospělých skautů na Konopišti, bylo jich tam 2000 a všichni si výzvu vyslechli. Podle reakcí si myslím, že zájem o tuto službu bude. Právě na tuto skupinu je výzva cílená. Věřím, že volání přírody SOS vyslyší co možná nejvíce skautů a skautek," řekla ČTK Trojak.

Práce bude fyzicky náročná a často bude v těžko přístupném terénu. Skauti si budou muset na místě většinu věcí obstarat sami. "Správa KRNAP zajišťuje dopravu na místo, asistenci lesníků v terénu, kteří je zaučí. Někde správa parku zajistí zdarma ubytování, ale většinou se skauti budou muset o sebe postarat sami," uvedla Trojak.

Podle ní by pomoc mohla být velmi účinná, protože skauti mají rozsáhlou síť, vysoký počet členů a program věnující se také ochraně přírody a ochotě pomáhat. Skautské hnutí se v poslední době těší velkému zájmu, od roku 2006 počet členů Junáka neustále roste a podle sčítání z minulého roku přesáhl 64.000.

Tomáš Kučera

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.