Přihlásit

V Hradci Králové se objevil velmi vzácný výreček malý (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové 14. května (ČTK) - V Hradci Králové se objevil výreček malý, který patří k nejvzácnějším ptákům žijícím v Česku. Výreček v neděli narazil do okna rodinného domu ve čtvrti Biřička v jižní části města. Otřesený pták se dostal do péče Záchranné stanice v Jaroměři. Záchranáři jej po zotavení následně v pondělí vypustili zpět do přírody.

"Výreček malý, který patří mezi sovy, je velmi vzácný. V celé ČR může být pět až deset jedinců. V Česku žije hlavně na jižní Moravě, kde občas i zahnízdí," řekl dnes ČTK David Číp z jaroměřské stanice. V Královéhradeckém kraji byl výreček podle něj v neděli zaznamenán poprvé.

Zimovištěm výrečka je Afrika. S postupující klimatickou změnou a oteplováním do Česka podle Čípa postupně přicházejí teplomilné druhy hmyzu a za nimi přicházejí i výrečci. Do Česka výrečci přilétají v dubnu až květnu. Výrečci jsou druhou nejmenší sovou žijící v Česku, rozpětí jejich křídel dosahuje asi 50 centimetrů. Menší než výreček je ze sov jen kulíšek nejmenší.

V Hradci Králové zaznamenaný jedinec byl dospělý pták. Záchranáři jej vypustili v lokalitě Plachta nedaleko Biřičky. "Jde o lokalitu bohatou na hmyz, kterým se výrečci živí," řekl Číp. Výrečci hnízdí v dutinách stromů. Podle Čípa však není pravděpodobné, že by zachráněný výreček byl součástí páru, který by chtěl v Hradci Králové vyvést mláďata.

Stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři je jediným podobným zařízením v Královéhradeckém kraji. Za rok ošetří sedm stovek zvířat, více než polovinu z nich se podaří vrátit do přírody. Nyní je podle Čípa ve stanici kolem 170 zvířat. Zařízení je součástí celostátní sítě záchranných stanic, jejichž činnost koordinuje Český svaz ochránců přírody.

Zdeněk Rychtera

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.