Přihlásit

Národní seznam umožní zemím specifický přístup k invazním druhům (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 26. dubna (ČTK) - Národní seznam invazních druhů umožní Česku a členským evropským zemím přistupovat individuálně k rostlinným a živočišným škodlivým druhům na českém území. Bez něj bude stát závislý na obecných řešeních přijatých od Evropské unie (EU). Ministerstvu životního prostředí to napsali čeští přírodovědci v otevřeném dopise, který ČTK poskytla Akademie věd. Seznam připravovaný od roku 2016 měl být součástí novely zákona o ochraně přírody a krajiny, ale z aktuální verze návrhu byl nakonec vyřazen. O otevřeném dopise dnes informovaly Lidové noviny.

Nařízení Evropského parlamentu umožňuje sestavit zemím seznamy rostlinných a živočišných druhů, které škodí jejich přírodě. "Jsme si vědomi, že EU seznam nemůže z důvodu politických zájmů jednotlivých zemí a různorodosti prostředí a klimatu obsahovat všechny významné invazní druhy," uvedli vědci v dopise. Národní seznamy podle nich proto umožní zahrnout do legislativy druhy, které jsou původní v určitých částech Evropy, ale v jiných jsou škodlivé. Dále jsou také ekonomicky využívané, jako je například norek, nebo z jiných důvodů na seznam EU nezařazené.

Druhy uvedené na seznamu Evropské unie mají podle autorů dopisu podléhat přísnému omezení pro nakládání, transport, pěstování a chov. Národní seznamy by měly umožnit nastavit jemnější a regionálně specifická omezení.

Uplatnění prostředků obcí pro nakládání s invazními druhy by měl být díky národním seznamu efektivnější. Obce mohou podchytit druhy, které jsou prioritou a zohlednit jejich regionální kontext. "Bez legislativní podpory je specifikace obtížná a stejně tak je komplikovaná veřejná podpora," sdělili signatáři dopisu.

Vědci upřednostňují národní seznamy také z důvodu chráněných území a národních parků v blízkosti hranic se sousedními státy. Ulehčují vyjednávání při koordinaci zásahu proti invazním druhům.

Autorem dopisu je Jan Pergl z Botanického ústavu Akademie věd. Mezi signatáře patří Petr Pyšek ze stejného ústavu, dále Vladimír Bejček z České zemědělské univerzity a další vědci z Ústavu botaniky a zoologie, z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a z České společnosti pro ekologii a další.

Experti v minulosti vytvořili seznam dvou stovek invazivních druhů, jen některé by patřily na finální seznam. Patří mezi ně norek, mýval, bolševník, šťovík alpský a další.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.