Přihlásit

Ochránci přírody zachraňují u Vltavy vzácné motýly a brouky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hřiměždice (Příbramsko) 8. dubna (ČTK) - Ochránci přírody zahájili projekt, který má zachránit motýly a brouky kolem řeky Vltavy. Na prudkých svazích vltavského kaňonu vyřezávají keře a odstraňují menší stromy, aby porost prosvětlili. Vzniklá mozaika mýtinek, lesů a skal je ideálním stanovištěm pro řadu ohrožených motýlů i pro roháče a tesaříky, uvedl dnes Ondřej Pašek z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Vlašim.

Kaňon Vltavy je posledním útočištěm kriticky ohroženého motýla okáče bělopásného, který potřebuje k životu světlé lesy a lesostepi, kde roste mateřídouška nebo travina kostřava. Ačkoli dříve byl rozšířen po celé republice, dnes se vyskytuje jen v okolí Sedlčan na Příbramsku a na stráních vltavského kaňonu. Živinami chudé stráně jsou dnes cíleně zalesněny nebo zarůstají.

ČSOP Vlašim proto připravil projekt Motýli vltavských strání, při němž obnoví podmínky pro život okáče bělopásného, modráska rozchodníkového nebo přástevníka kostivalového na deseti místech od Hřiměždic na Příbramsku po Krňany na Benešovsku. Motýli potřebují k životu hlavně světlo, proto ochránci lesy prosvětlují a vytvářejí místa, která motýli využijí k hledání nových stanovišť a rozmnožování.

"Klíčem k ochraně motýlů je navracení rozmanitosti do naší krajiny. Nepaseme sice kozy jako v minulosti, ale vyřezáváním křovin a prosvětlováním lesa vytváříme podobnou mozaiku porostů a světlin. Projekt je jedinečný nejen propojením ochrany teplomilných motýlů a brouků, ale i realizací v náročných terénních podmínkách a prosazením netradičních forem zásahů," uvedl Karel Kříž z ČSOP Vlašim.

Zájemci se mohou s projektem seznámit na novém webu motyli.csopvlasim.cz a na informačních tabulích přímo v lokalitách. Ochránci plánují také vycházky pro místní obyvatele i turisty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.