Přihlásit

Myslivci se pyšnili trofejemi (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tradiční myslivecká výstava ukázala cenné trofeje muflonů a daňků Žárovice – Myslivci z Prostějovska se opět měli čím pochlubit.

Víkendová chovatelská přehlídka trofejí spárkaté zvěře přilákala do žárovického kulturáku stovky zvědavců a také labužníků. Kromě vystavených trofejí ulovených muflonů, srnců nebo daňků je velmi vyhledávaná i myslivecká kuchyně. V nabídce nechyběla svíčková z divočáka, divoká pečeně nebo pytlácká topinka. Nejvíce bylo srnčích trofejí. „Přesně jich je tři sta třicet dva. Máme tu i několik kusů jelena evropského, daňka evropského a také mufloní zvěř. Právě mufloni jsou medailoví,“ informoval Martin Ernst, předseda myslivecké komise OMS Prostějov.
Výsledky loňského odlovu jsou trochu nižší než v roce 2017. Myslivci z regionu ale narazili i na šelmy. „Máme tu lebky lišek, dvou jezevců a jednoho mývala severního, což je zavlečený druh. Je to problematická šelma, zvláště co se týká drobné zvěře. Výrazně redukuje její stavy,“ vysvětloval Martin Ernst.
Oproti roku 2017 se vylepšila situace s přemnožením černé zvěře. „Téměř o osm set kusů nám klesl počet odlovů prasat divokých. Podařilo se nám jejich stav zredukovat,“ pokračoval předseda Ernst, jenž závěrem dodal: „Lidé si často pletou myslivce s lovci. Myslivci jsou především hospodáři a stojí za nimi spousta práce. Mrzí mě, že je neznalá veřejnost hází do jednoho pytle.“

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.