Přihlásit

Ředitelem lesního hospodářství Lesů ČR je Vladimír Krchov (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové 7. března (ČTK) - Ředitelem lesního a vodního hospodářství státního podniku Lesy České republiky (LČR) se dnes stal šedesátiletý Vladimír Krchov. Dosud byl ředitelem Lesů hlavního města Prahy. Krchova jmenoval generální ředitel LČR Josef Vojáček. Krchov ve funkci vystřídal Pavla Indru. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Na obdobné pozici v nejvyšším managementu Lesů ČR Krchov již v minulosti dvakrát působil. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a podnik se nyní potýká s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou.

Pavel Indra vedl úsek lesního a vodního hospodářství od loňského 5. listopadu, kdy se stal součástí nového managementu generálního ředitele Vojáčka. Ten Lesy ČR řídí od loňského září. "Pavel Indra požádal o uvolnění z pozice na hradeckém ředitelství z rodinných důvodů. Přešel na volné místo krajského ředitele Lesů ČR v Šumperku," řekla Jouklová. Krajské ředitelství Šumperk již Indra z pověření vedl.

Krchov na hradeckém ředitelství LČR působil již v letech 1995 až 2004, kdy řídil odbor lesního hospodářství a ochrany přírody. Později byl lesním správcem v Rychnově nad Kněžnou. Členem nejvyššího managementu byl poprvé v letech 2006 až 2007, kdy zastával pozici výrobně technického ředitele. Tehdy byl členem týmu generálního ředitele Františka Koníčka. Funkci výrobně technického ředitele Krchov následně zastával v letech 2009 až 2012, kdy podnik vedl generální ředitel Svatopluk Sýkora.

Současnou prioritou Lesů ČR je zvládnutí kůrovcové kalamity. Podnik odhaduje, že letos by těžba kůrovcového dřeva mohla meziročně vzrůst asi o dvě třetiny na více než deset milionů metrů krychlových. Dřevo z kůrovcové kalamity by se tak na celkové letos odhadované těžbě kolem 12,5 milionu metrů krychlových podílelo 80 procenty.

Loni celková těžba dřeva v lesích Lesů ČR vzrostla o 32 procent na nadprůměrných 10,65 milionu metrů krychlových z předloňských 8,05 milionu metrů krychlových. Hlavním dílem se na zvýšení podílelo právě dříví napadné kůrovcem, jehož těžba loni vzrostla dvojnásobně na šest milionů metrů krychlových.

Nejhorší situace s kůrovcem je podle Lesů ČR na severní Moravě, Vysočině a v Jihomoravském kraji. Klíčové pro boj se škůdcem bude podle Jouklové zajištění kapacit na zpracování kůrovcem napadeného dříví a na těžbu. "Důležitá bude zejména důsledná asanace dřeva během rojení kůrovce tak, aby se škůdce šířil co nejméně," uvedla.

Zdeněk Rychtera

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.