Přihlásit

Zisk zemědělství klesl o pětinu na 16,5 mld.Kč, podpory vzrostly (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 7. března (ČTK) - Zisk zemědělského sektoru loni meziročně klesl o pětinu na 16,5 miliardy korun. Cena produkce vzrostla o 1,2 procenta na 135,1 miliardy, rostly ale náklady na krmiva nebo peníze pro zaměstnance, ale i třeba pachtovné. Odhadované podpory zemědělcům loni dosáhly 38,8 miliardy korun, což byla zatím nejvyšší hodnota. V tiskové zprávě to dnes uvedl jako první odhad Český statistický úřad (ČSÚ).

"Kromě nárůstů mezispotřeby a náhrad zaměstnancům rostly také ostatní náklady, zejména pachtovné a nájemné z nemovitostí, které zaznamenalo nárůst o dvě procenta na 7,4 miliardy korun," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Podíl rostlinné produkce převažoval nad živočišnou. Nejvýznamnějšími plodinami byla pšenice a řepka, v živočišné pak dominovala výroba mléka a chov prasat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.