Přihlásit

Lidé syslům na Radouči ubližují nevhodným krmením (boleslavsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mladá Boleslav
Dříve platil za škůdce, který byl k vidění takřka na každém poli, dnes o něj v české přírodě téměř ani nezavadíte a je veden jako ohrožený druh. Řeč je o malém roztomilém hlodavci - syslu.

"Ačkoliv Mladou Boleslav lze sotva nazývat "zeleným" městem, i přesto se na jejích okrajích ještě najdou vzácné přírodní lokality. Jednou z nich je i chráněný park Radouč, který po desetiletí odolával rozlézající se zástavbě, která ho hrozila pohltit, i invaznímu plevelu a náletovým dřevinám, které město před zhruba deseti lety nechalo na poslední chvíli prořezat. Nyní se Radouč může kromě unikátní stepní květeny pyšnit i výskytem kolonie zmíněných syslů, která čítá zhruba 100-200 jedinců. Další syslové jsou ke spatření i na letišti u Bezděčína.
Jejich soužití v takové blízkosti člověka, v lokalitě, která je oblíbenou rekreační zónou pro Boleslavany, má nicméně pro drobná zvířátka i odvrácenou stránku.

Přednedávnem se to stalo znovu - jeden ze syslů se začal chovat podivně, motal se a zjevně mu bylo zle. Kolemjdoucí si toho povšimli a upozornili Městskou policii, která se kromě nesčetných dalších povinností zabývá i zvířaty v nouzi. Strážníci zmámeného sysla odchytili a odvezli do Ekocentra Zahrada v Jaselské ulici, kde zraněným, nemocným nebo handicapovaným zvířátkům poskytují "první pomoc".
"Právě nedávno nám sem přivezli dva nemocné sysly, jeden bohužel uhynul krátce nato, toho druhého nakonec odvezli do záchranné stanice pro zvířata na Huslíku u Poděbrad. Ten to snad přežil," uvedl jeden ze zaměstnanců Ekocentra Zahrada.
Luboš Vaněk ze záchranné stanice na Huslíku potvrdil, že zmíněný sysel je již téměř uzdraven. "Když jej sem přivezli, dostával ještě nejrůznější epileptické záchvaty, jeho stav se ale rapidně zlepšil, takže v současné době je již na tom velmi dobře. Brzy jej plánujeme vrátit zpátky na Radouč, kam patří."
A nejpravděpodobnější příčina syslího onemocnění? Dobrá vůle a zároveň nevědomost kolemjdoucích, kteří mají tendenci malé hlodavce krmit vším možným, co jim právě přijde do ruky.

"Někteří lidé si možná myslí, že syslové žerou všechno. Potom jim hází věci, které jsou skoro k nevíře. Jogurty, čokolády, bonbóny, chipsy," říká Milada Vrbová z Českého svazu ochránců přírody Klenice.
"Na Radouči je postavená cedule, která lidi důrazně varuje, aby sysly nekrmili, což je asi to nejlepší, co pro ně mohou udělat. Nicméně zdá se, že někteří návštěvníci si cedule buď vůbec nevšimnou, nebo i všimnou, ale zcela ji ignorují," povzdychla si Milada Vrbová. "Alespoň Městská policie, pokud v parku je, na sysly příležitostně dohlédne a podobnému krmení zabraňuje. Nicméně policisté nemohou být vždy a všude," říká Vrbová.
"Návštěvníci Radouče by si měli uvědomit, že syslové jsou divoká zvířata, která jsou navíc kriticky ohrožená. Krmit by se neměla vůbec," tlumočí mluvčí magistrátu Šárka Charousková mladoboleslavský Odbor životního prostředí. "Nepříznivé zimní období stráví syslové v zimním spánku, přes léto pak mají potravu pestrou dostatečně - kromě různých druhů trav a bylin konzumují i hmyz či žížaly."
Jejich přehnané přikrmování má pak podle Odboru životního prostředí kromě rizika onemocnění za následek i ztrátu přirozené plachosti u syslů. Návštěvníci Radouče se psy mají také povinnost své mazlíčky hlídat, aby se za sysly nehonili, nebo jim nerozhrabávali jejich nory. Ačkoliv přímé existenční ohrožení syslům zatím nehrozí, současný trend by mohl do budoucna představovat pro malé hlodavce riziko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.