Přihlásit

EK ukončí omezení, která v ČR platí kvůli africkému moru prasat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brusel/Praha 26. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise (EK) v příštích týdnech rozhodne o ukončení všech omezujících opatření, která pro Českou republiku dosud platí kvůli africkému moru prasat. Komise to dnes oznámila poté, co k takovému kroku získala souhlas zástupců členských zemí EU. Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Vorlíčka to znamená, že Česko bude moci zrušit na svém území mimořádná veterinární opatření, která platí na Zlínsku.

"Příklad Česka ukazuje, že pokud jsou správně využity nástroje a strategie vyvinuté na úrovni EU, je možné nákazu kontrolovat a dokonce vymýtit," uvedl podle tiskové zprávy komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukautis, když dnes s opatřením souhlasili zástupci členských zemí ve stálém výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva. Komisař ale zároveň upozornil, že choroba se v EU dál vyskytuje - například nyní v Belgii - a tak i přes úspěch v České republice není možné polevit v ostražitosti.

Opatření se již postupně omezují, například v minulém týdnu veterináři odvolali zákaz přemisťování prasat domácích určených pro domácí porážku do neregistrovaných chovů ve Zlínském kraji. Zákaz ale nadále platí v zamořené oblasti o rozloze 530 kilometrů čtverečních v severní části Zlínska.

Konec opatření, jako je prodej divočáků z České republiky do zahraničí nebo pečlivější kontroly, komise navrhla, neboť na českém území nebyl případ zaznamenán od dubna loňského roku. Na řešení situace experti z EU podle komise spolupracovali s českou stranou hned od června 2017, kdy byl na Zlínsku zaznamenán první případ choroby divokých prasat, která není pro člověka nebezpečná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.