Přihlásit

Botswana povolí omezený odstřel slonů, z jejich masa bude krmivo (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Gaborone 22. února (ČTK) - Vláda v jihoafrickém státě Botswana doporučila, aby byl zrušen dosavadní zákaz lovu slonů. Povolí jejich omezený odstřel a maso bude zpracovávat na krmivo pro domácí mazlíčky. Dnes o tom informovala stanice BBC.

Po měsících veřejných konzultací se ministři vlády shodli na opatření, které by mělo pomoci zmírnit konflikty mezi divokou zvěří a lidmi a ve svém důsledku i přispět k lepší ochraně těchto největších suchozemských savců.

Krátce po svém uvedení do úřadu v loňském roce požádal prezident Botswany Mokgweetsi Masisi vládu, aby odstranila dosavadní zákaz lovu, který platí od roku 2014. Úřady následně zahájily debatu s občany, organizacemi a místní správou. Výsledkem je zpráva, která doporučuje lov obnovit a za pomoci "pravidelného, avšak omezeného odstřelu" uzavřít některé migrační trasy slonů. Zpráva rovněž doporučuje, aby se sloní maso použilo do konzerv jako krmivo pro domácí mazlíčky.

Botswana je domovem zhruba 130.000 slonů, kteří byli až donedávna uchráněni od pytláctví, jež každoročně zahubí desetitisíce těchto chobotnatců. Někteří argumentují, že se stavy slonů zvyšují a že se tato zvířata toulají i mimo chráněné oblasti, což vyvolává konflikty s místním obyvatelstvem. Tím, že ničí úrodu a občas i zabijí lidi, má znovuzavedení odstřelu podporu některých venkovských oblastí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.