Přihlásit

MZe dá letos na vědu a výzkum o 100 milionů více - 980 milionů Kč (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 24. února (ČTK) - Ministerstvo zemědělství dá letos na vědu a výzkum meziročně o 100 milionů korun více na vědecké projekty a na rozvoj výzkumných organizací. Půjde o skoro 980 milionů korun, vyplývá z údajů, které ČTK poskytl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Loni byla oceněna vědecká práce zabývající se dopady sucha na zemědělskou produkci, která vede k nalezení genů zvyšujících odolnost rostlin k suchu nebo vědecká práce zaměřená na zvýšení odolnosti kuřat k bakteriálním infekcím.

Vědci loni například v rámci zemědělských projektů skončili s vývojem nového stroje Eco Tiller 600 pro pásové zpracování půdy, technologie by měla udržovat v půdě lepší vodní režim a mít protierozní efekt na svažitých pozemcích. Byl dokončen také projekt na systém pro monitoring a předpověď dopadů zemědělského sucha, který díky systému předpovědi sucha na webu slouží zemědělcům jako platforma pro předávání informací, můžou se také podívat na výnosy plodin.

Letos ministerstvo znovu vypisuje dvě soutěže - jednu pro mladé vědce do 35 let, druhou za realizovaný výsledek ve výzkumu a experimentálním vývoji. V obou soutěžích druhým rokem za sebou nabízí vítězi 90.000 korun, stříbrnému projektu 70.000 korun a jako třetí cenu 50.000 korun. Dříve bylo ocenění o 20.000 korun nižší. Výsledky jsou pak každoročně ohlašovány v létě na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Přihlášky je možné posílat do 15. března.

Ceny se udělují za výzkum a vývoj v oblasti udržitelného hospodářství s přírodními zdroji, zemědělství a lesnictví, ale také se můžou týkat produkce potravin. Podmínkou zapojení se do soutěže je to, že projekt musel vznikat z ministerských peněz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.