Přihlásit

Dravci budou prohánět holuby, mají je stresovat (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LIBEREC
Žádný plyn, ale svist křídel, ostré drápy a zahnutý zobák. V Liberci sází v boji s holuby už druhým rokem na dravce. Ptáky, kteří jsou pohromou pro většinu měst, roznášejí nemoci a znečišťují náměstí i domy, plaší vycvičení sokoli. Jediný zákonný způsob, jak se přemnožených holubů zbavit, je odchyt do klecí a následné usmrcení plynem. Jenže krajské město loni vyzkoušelo i jinou, přirozenější cestu. Najalo si sokolníka Alexandra Vrágu, jehož svěřenci - sokol, káně a jestřáb - už proti holubům střeží i heliport v liberecké nemocnici. Úkolem dravce není holuby přímo lovit, ale plašit, stresovat a vyhnat je ze středu města na okraj. Tam už se o ně postarají volně žijící predátoři. Důležité je, aby holubi vídali dravce často. Nabudou pak dojmu, že se v jejich blízkosti usadil a oni se pak postupně přesunou do jiné lokality. "Primárně by je dravec neměl lovit, protože s úlovkem vždy někam odlétne nebo spadne. To je ve městě docela problém. Je pak složité dravce dohledat, navíc se může zranit, spadnout pod auto," vysvětlil před časem sokolník. Svou oběť tak mají především prohnat a vystresovat. "Dravci takto dokážou holubí populaci regulovat, zůstávají v ní hlavně zdravé kusy," podotkl náměstek primátora Jiří Šolc. "I nadále ale budeme využívat i odchytových klecí," dodal. A zodpovědně by se měli ve vztahu k holubům chovat i lidé. Ve městě platí pod pokutou zákaz jejich krmení.
Vloni bylo v Liberci odchyceno 620 holubů. Vrága za své služby dostává měsíčně bezmála dvacet tisíc korun bez daně. A smlouvu s ním prodloužila radnice i na tento rok. "Rád bych, abychom v ní pokračovali i v dalších letech," zmínil náměstek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.