Přihlásit

Počet upytlačených nosorožců v Jihoafrické republice značně klesl (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počet upytlačených nosorožců v Jihoafrické republice za rok 2018 poprvé po pěti letech klesl pod tisícovku. Vládě se tak daří postupně snižovat úbytek populace tohoto zvířete způsobený poptávkou po jeho nesmírné ceněných rozích.

Podle jihoafrické vlády pytláci loni ulovili 769 nosorožců, což je o 259 méně než v roce 2017. Poprvé po pěti letech se tak počet mrtvých zvířat podařilo dostat pod tisícovou hranici. Země je domovem 80 procent africké populace nosorožců, která nyní čítá již jen 25 000 kusů.
Jihoafrický ministr životního prostředí Nomvula Mokonyane uvedl, že výrazný pokrok nastal díky personálnímu posílení ochrany zvěře a také zlepšené domácí a mezinárodní spolupráci.
V posledním desetiletí dramaticky vzrostly počty upytlačených nosorožců. Jejich rohy stojí na černém trhu na váhu více než kokain a pašeráci dělají všechno pro to, aby je vyvezli ven z Afriky. Odběratelé bývají především zákazníci v asijských zemích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.