Přihlásit

Nevítaný host? Na řece Ohři je bobr (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vodohospodáři nadšení nejsou, chráněné zvíře působí škody.

Raritou na českých tocích už dávno není, přesto si stále užívá výsostného hájení a ochrany. Bobr evropský nepáchá škody jen na Moravě, zalíbilo se mu i na řece Ohři. Nově chroustá a pokládá stromy přímo v Klášterci nad Ohří.
Až 30 kilogramů těžký hlodavec si v Klášterci vybral lokalitu Zatopená na levém břehu řeky Ohře nedaleko ústí Hradišťského potoka.
Kolik jedinců se tu nachází, zatím vodohospodáři nezjišťují, aktivitu svého "kolegy" ze zvířecí říše ale vídají denně. "Má vydupané cestičky a vytvořené skluzavky do vody. A samozřejmě už pokládá stromy," popisuje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

STAVÍ SI HRADY
Tam, kde teď možná nad novinkou zajásali ochránci zvířat, nadšení vodohospodářů klesá k nule. "My z bobra nadšení nejsme, je to pro nás škůdce," potvrzuje Svejkovský. Na řadě míst řeky už s bobrem mají zkušenosti. U vodní nádrže Skalka u Chebu vzal bobr zavděk málo prostupným lužním lesem a jeho existence je tu podle Povodí Ohře celkem bezproblémová.
U Bouřlivce na Teplicku se ale usídlil přímo v přítoku do nádrže. "Výskyt bobra pak komplikuje manipulaci s vodní hladinou," vysvětluje Svejkovský. Bez zvláštního povolení není možné snižovat hladinu vody či prohrabávat hráze.
"Mohlo by dojít k ohrožení silně ohroženého druhu, za kterého je bobr stále považovaný," doplňuje mluvčí.
V Klášterci bobr začal nahlodávat a pokládat stromy, které potřebuje ke stavbě takzvaných hradů, v nichž žije a odchovává mláďata.
Vodohospodáři mu zatím nechají volnou ruku. "Povodí Ohře upozorňuje, že pokácené dřeviny nebude likvidovat, aby měl bobr dostatek potravy a nekácel další nové stromy," říká Libor Kocáb z kláštereckého odboru životního prostředí. Jan Svejkovský však dodává, že soužití s bobrem bezproblémové zřejmě nebude. "Každá překážka v řece, což je každý položený strom, způsobuje rozvodnění řeky. V zastavěné oblasti způsobí škody vždycky," připomíná Svejkovský s tím, že voda vylitá z koryta zaplavuje louky i chaty v zahrádkářských koloniích.
Výskyt bobra evropského potvrdili zoologové a úřady v první polovině loňského roku i na řece Bílině, konkrétně na Mostecku. Vodní hlodavec se zdržoval na úseku mezi litvínovskou chemičkou a chanovskou čističkou. Obavy, že bobr bude páchat nějaké škody, se tu prozatím nenaplnily. "Informace o škodách jsme nezaznamenali a ani nepřišla žádná stížnost od občanů nebo žádost o náhradu škody, kterou by bobr způsobil," uvádí vedoucí mosteckého oddělení životního prostředí Stanislava Pöschlová.

DEBATA O REGULACI
Bobra evropského na našem území téměř vyhubili pro kožešinu už v 19. století. Návrat hlodavce do krajiny v posledních letech byl velmi vítaný ekology, v současné době se ale stává předmětem diskuzí. Podle vodohospodářů, rybářů i myslivců bude brzy nutné otevřít debatu o regulaci bobra. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny, která si nechala zpracovat studii, došlo mezi lety 2010 až 2016 ke škodám v desítkách milionů. Na vodních nádržích si bobří práce vyžádaly náplast ve výši 24,6 milionu korun, dalších sedm spolykaly výdaje na odstranění bobřích hrází.
Na konci roku uvedly Českomoravská myslivecká jednota a Český rybářský svaz, že škody za posledních devět let dosáhly na 66,5 milionu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.