Přihlásit

Za jeleny jen s průvodcem. Stádo bude chránit plot (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KVILDA
Na internetových stránkách šumavského parku stálo, že bude otevřeno. A už dlouho dopředu se mluvilo o tom, že úpravy výběhu s jeleny v Návštěvnickém centru Kvilda potrvají jen do konce dubna. Kdo se však rozhodl vydat za jeleny na prvního máje, mohl být zklamaný. Hlavní budova byla zavřená, vstup do výběhu také. A nikde žádné vysvětlení.
"Přišli jsme na místo, budova centra byla zavřená. Tak jsme se šli podívat k výběhu. I ten byl uzavřený. Jeleny se dalo zahlédnout zpoza plotu, dokonce jsme viděli i rysy, ale nikde jsme nenašli žádné vysvětlení, proč je zavřeno. A stejně jako my se ptali i další lidé," popsal jeden z návštěvníků Mirek Urbánek z Českých Budějovic.
Podle mluvčího Správy Národního parku Šumava to byla jen nešťastná shoda okolností. Centrum bylo otevřeno už 30. dubna kvůli několika skupinám školáků, kteří si tam naplánovali výlet. A otevřeno bylo i 1. května. "Jenže se mohlo stát, že někteří lidé přišli v době, kdy byli ostatní na prohlídce přímo ve výběhu. Bohužel nám tam v současné době chybí jeden člověk, takže všechnu obsluhu zajišťoval vedoucí centra. Všem návštěvníkům, kteří měli podobnou zkušenost a v centru nikoho nezastihli, se omlouváme. Pracujeme na vylepšení," uvedl Dvořák na dotaz MF DNES.
Výběh s jeleny teď bude přístupný pouze s průvodcem, a to denně ve čtyřech časech - v 10.30, 11.30, 13.00 a 15.00. Prohlídky jsou dlouhé podle počtu zájemců 20 až 45 minut a vychází se na ně od hlavní budovy. "Už připravujeme tabule, které budou příchozí na prohlídky upozorňovat. Mimo jiné i na to, že průvodce může být ve výběhu, a centrum je tak dočasně uzavřené," uvedl mluvčí.
Návštěvnické centrum na Kvildě bylo zavřené od incidentu, při němž hlavní jelen stáda Standa napadl jednoho z návštěvníků. Později se ukázalo, že agresivně se choval opakovaně. V současné době žije v oboře v Lánech.
Správa Národního parku Šumava plánuje výběh na Kvildě upravit tak, aby už nebyl možný přímý kontakt návštěvníků s jeleny. Lidé totiž zvířata krmili z ruky a i jinak porušovali návštěvní řád. A právě to bylo zřejmě jedním z důvodů, proč jelen Standa ztratil plachost. Ostatním zvířatům se zatím nic podobného nestalo, změny v členění výběhu jsou preventivní.
"Protože je celé centrum i jeho výběh postavené za dotační peníze, jednáme o tom, v jakém rozsahu můžeme úpravy realizovat. Chtěli bychom, aby byl výběh členěný vnitřním plotem, který by bránil přímému kontaktu zvířat s lidmi," vysvětlil mluvčí.
Podle něj může situace trvat ještě několik týdnů. Práce totiž mohly začít až ve chvíli, kdy slezl všechen sníh, v současné době je na cestě první materiál na stavbu plotů.
Možnosti v pozorování rysů v samostatném výběhu poblíž jelenů jsou pro návštěvníky beze změn.
Každý den je v květnu a červnu od 8.30 do 16 hodin otevřený také výběh vlků v Srní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.