Přihlásit

I přes sněžení přetrvává sucho v půdě ve velké části Moravy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 29. ledna - I přes lednové sněžení je nadále výrazné sucho v půdě na střední Moravě, v některých místech Moravskoslezského kraje, na Blanensku, Vyškovsku, na dolním toku Ohře a lokálně i v Polabí. Vyplývá to z aktuální mapy projektu InterSucho, který dlouhodobě sleduje stav vody v půdě. Podle jednoho z pracovníků projektu, bioklimatologa Miroslava Trnky, se sice není třeba obávat, že by výrazné sucho zasáhlo hned začátek vegetační sezony, ale pokud nepřijdou výrazně nadprůměrné srážky, tak může zasáhnout zemědělské plodiny ještě dříve než loni, řekl dnes ČTK.

"Na dramatické předpovědi je zatím brzy, protože ještě nasněží a tající sníh horní vrstvu půdy dosytí. Ale pokud budou srážky nadále normální, nebo dokonce podprůměrné, tak problém přijde dřív než loni, protože zásoby vody v hlubší vrstvě nejsou prakticky žádné," řekl Trnka. Zatímco loni sucho postihlo až plodiny, které se sklízejí později, a obilí a řepku se podařilo ještě relativně včas sklidit, letos může sucho zasáhnout i tyto plodiny.

Na střední Moravě je dlouhodobý deficit srážek až 500 milimetrů. "Krajina je celkově sušší. Pokračuje pokles podzemních vod, snižují se akumulované odtoky v řekách a méně vody se vypařuje," popsal situaci Trnka. Na jižní Moravě a ve východních Čechách se ukazuje nedostatek podzemních vod tím, že ve chvíli, kdy z řeky odteče voda z tajícího sněhu, průtoky v řekách znovu klesnou na silně podprůměrné hodnoty.

Předpovědní modely, které vycházejí z historických statistik, ukazují, že šance, že se půda dosytí na normální stav v postižených oblastech, je pouze dvacetiprocentní. "Musel by přijít extrémně vlhký rok," uvedl Trnka. Podle modelů se globálně očekává letošní rok stejně teplý jako loňský. "Nevíme, jak se to projeví na našem území, ale momentálně situace vypadá hůř než loni," řekl Trnka.

InterSucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu a pomáhá zemědělcům při eliminaci sucha.

Zdeněk Meitner

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.