Přihlásit

Podíl území s nejmenší ochranou by mohl v šumavském parku vzrůst (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 24. ledna - Podíl území v šumavském národním parku s nejmírnějším režimem ochrany by se mohl zvýšit. Při dnešních sněmovních interpelacích to připustil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nynější návrh nového vymezení zón v národním parku předpokládá, že na kulturní krajinu, tedy především na osídlená místa, bude připadat jedno procento. Podle poslance ODS Jana Zahradníka by takový podíl mohl znamenat útlum rozvoje šumavských obcí v parku.

"Jedno procento není neměnné nebo rigidní. Budeme o tom dále jednat určitě s jednotlivými obcemi. Jde mi o to, aby obce měly na svých zastavitelných územích prostor pro nějaký rozvoj," řekl Brabec na Zahradníkův dotaz.

Návrh nového členění parku do zón počítá s ponecháním 27 procent plochy pouze přírodním procesům. "Rozloha přírodní zóny odpovídá současné ploše lesních porostů a dalších ekosystémů, na nichž je už nyní aplikován bezzásahový režim," zdůraznil Brabec.

Stejných 27 procent by měla zabírat zóna přírodně blízká. V ní bude podle ministra zachována možnost zasahovat při kůrovcové kalamitě. Dalších 45 procent plochy parku má být v zóně soustředěné péče, v níž se bude mimo jiné smět těžit dřevo.

Návrh nových zón se nyní bude podle Brabce projednávat se členy rady Národního parku Šumava a dalšími zástupci regionu, podle připomínek se může upravovat. Na začátku dubna návrh rada parku projedná. Následně ministerstvo připraví příslušnou vyhlášku, aby mohl do konce května začít legislativní proces, dodal ministr.

Národní park Šumava se rozkládá na více než 680 kilometrech čtverečních. Nové vymezení zón vyplývá z novely o ochraně přírody schválené v minulém volebním období. Budou čtyři místo dosavadních tří. Novela stanovila nová pravidla pro všechny čtyři národní parky, tedy i v Krkonoších, Českém Švýcarsku a v Podyjí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.