Přihlásit

Po útoku šelmy zůstaly desítky uhynulých ovcí (Týdeník Litoměřicko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prokáže-li se, že ovce ve středohoří uhynuly začátkem dubna po útoku vlka, škodu chovatelům proplatí stát. Podle odborníků je vlků v přírodě třeba. Loví hlavně přemnoženou vysokou a divočáky, ovce jen minimálně.

Velká psovitá šelma zaútočila na stádo ovcí u Lbína v Českém středohoří v noci na 1. dubna.
Mluví se až o 60 uhynulých anebo pokousaných ovcích a jehňatech.
Později mělo dojít ještě k dalšímu napadení jednotek kusů. O náhradu škod se přihlásili dva vlastníci odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu 10. dubna.
Podle úřadu jsou však předané podklady rozporné a přesný počet uhynulých zvířat, a tedy ani výše škody, nejsou zřejmé. "Nemáme zatím ani jednoznačný důkaz o tom, že šlo o vlka," dodala mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.
Podle Agentury ochrany přírody a krajiny, Správy CHKO České středohoří (dále jen správa), která věc šetří, je útok vlka vysoce pravděpodobný.
"Definitivně by to měly za několik týdnů potvrdit výsledky genetických analýz," řekl zoolog správy Martin Vlček. Pokud se nakonec prokáže, že o vlka šlo, škodu vlastníkům prostřednictvím krajského úřadu proplatí ministerstvo financí. Mělo by se tak stát do 4 měsíců. Pokud ovšem nebudou pořizovány znalecké posudky. Pak by se náhrada škody mohla protáhnout.

MOŽNÁ SI JEN ODSKOČILI OD SOUSEDŮ
V okolí Hlinné pasou stáda ovcí, koz nebo krav 4 soukromí vlastníci. Údajný vlk poškodil největší stádo čítající možná až stovky zvířat. Jeho vlastník Josef Hönig se s redakcí bavit nechtěl. "V Hlinné lidé pasou i koně. Tyto chovatele to znepokojilo," připustil starosta Martin Ušala s tím, že však paniku v obci neregistruje. K žádnému dalšímu incidentu do uzávěrky Týdeníku nedošlo. "Mohlo se jednat o vlky, kteří si sem zaběhli z Kokořínska nebo Šluknovska," upozornil Vlček s tím, že vlk je mobilní šelma, která během noci dokáže překonat i vzdálenost desítek kilometrů.
Vzhledem k tak početnému napadení se v obci spekuluje, že šlo o vlčici, která učila mladé bojovat o potravu. Podle další hypotézy si možná ovce spletly vlka s border kolií, která je hlídá, a tak se nerozutekly, ale naopak semkly, čímž měl vlk kořist snadnější. "Vypadá, že to byl skutečně vlk," zamyslel se jeden z majitelů stád v Hlinné Vlastimil Chovaneček.
"Pokud se to potvrdí, budeme se muset naučit, jak s ním žít. Ochránit hospodářská zvířata bude složité," dodal Chovaneček, který pod Hradištěm chová kolem 70 ovcí.

LOVÍ HLAVNĚ DIVOČÁKY A VYSOKOU
Chovatelům dělají vlci vrásky. Podle správy má však jejich přítomnost i pozitivní efekt.
"Jejich kořistí jsou totiž především velcí kopytníci jako jelen, srnec či prase divoké, kteří lesníkům i zemědělcům způsobují velké škody," upozornil ředitel správy Petr Kříž. Právě přemnožení vysoké a divočáků šíření vlka podporují, a ochránci tak jeho výskyt považují za žádoucí. "Může dojít i k napadení hospodářských zvířat," připustil ředitel s tím, že dle statistik tvoří asi procento jídelníčku vlka. Za pozitivní Kříž pokládá nejen to, že stát chovatelům případné škody nahradí, ale že jim může poskytnout dotaci i na zabezpečení stád.
Lidé se prý ničeho bát nemusejí. K napadení člověka vlkem došlo, poslední zdokumentovaný případ je však starý 50 let a došlo k němu ve Španělsku. I jen setkat se s ním je velká vzácnost.
"Vlk je velmi plachá šelma a i odborníci, kteří se jím zabývají dlouhá léta, ho většinou znají jen z pobytových stop: z trusu, ze zbytků srsti nebo stop," řekl Vlček. Výskyt vlka v severních Čechách je prý výsledkem jeho přirozeného šíření ze Saska, kde se momentálně vyskytuje 13 rozmnožujících se smeček.
Vlci se dlouhodobě pohybují na Šluknovsku a v okolí Doks, v jednotkách případů se měli objevit také v oblasti Jizerských, Lužických a Krušných hor.
Problematice se věnují specializované internetové stránky www.navratvlku.cz, kde lidé najdou souhrnné informace o životě a chování tohoto kriticky ohroženého druhu. Správa plánuje za finanční prostředky evropského projektu Life v dohledné době zakoupit fotopasti, které instaluje ve vybraných lokalitách, aby případný výskyt vlků ve středohoří monitorovala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.