Přihlásit

Myslivců ubývá (Týdeník Bruntálský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Region
Jestliže z revírů něco mizí, tak jsou to sami myslivci. V roce 1994 bylo u Okresního mysliveckého spolku Bruntál registrováno 1587 členů. Vloni už to bylo jen 525. A alarmující je nynější číslo, na začátku dubna se stav členské základny zastavil na čísle 471.
Obdobné je to v celé republice, z někdejších 120 tisíc myslivců jich je nyní u Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) jen na šedesát tisíc. Jenže čím méně je členů, tím méně je i příspěvků v pokladně na provoz organizace.
"Příjem z členských příspěvků je v podstatě, až na malé výjimky, zdrojem financování našeho dění na okrese. Příčiny tohoto stavu jsou nám vcelku jasné - je to stárnutí členské základny, malý zájem o kurzy myslivosti, úbytek možností zapojovat se do aktivního výkonu práva myslivosti a v neposlední řadě i v minulosti nepříliš dobrá situace v naší vrcholové organizaci ČMMJ," konstatoval předseda Okresního mysliveckého spolku Bruntál Jaroslav Mader.
Důvodů je více, jedním z hlavních je, že v roce 1992 bylo zrušeno povinné členství. Zatímco řada profesí má své profesní komory, kde je členství podmínkou, myslivci si tuto povinnost zrušili a nynější situace ukazuje, že si tím pod sebou podřezali větev. Schází peníze na činnost, prestiž myslivosti upadá, veřejnost o činnosti myslivců nejen že neví, ale má mnohdy zkreslené představy. A to není dobrá zpráva pro českou myslivost, která je se svými osobitými zvyky, obyčeji a rituály zapsána nejen na seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR, ale i na seznamu světového dědictví UNESCO.
"Měli bychom všichni pomoci přesvědčovat k návratu ty, kteří v minulosti naše řady opustili, ale nadále aktivně výkon práva
provozují. Být členem mělo být stavovskou ctí každého myslivce, nehledě na to, jaké neblahé důsledky pro nás všechny může mít neustálé snižování členské základny," řekl Jaroslav Mader při svém vystoupení na Okresním mysliveckém sněmu, který proběhl v Rýmařově v rámci chovatelské přehlídky trofejí.
"Každý z nás by měl podle svých možností usilovat o navrácení vážnosti a prestiže, kterou myslivost vždy v naší společnosti měla. Každý z nás musíme přispět k zásadnímu obratu v nazírání na myslivost a její členy a usilovat o to, získat zpět ztracenou důvěru u myslivecké i laické veřejnosti, která jí v minulosti právem patřila," dodal Mader.
Tou cestou by měla být hlavně informovanost, Okresní myslivecký spolek v Bruntále vydává svůj vlastní Zpravodaj, který rozesílá všem zájemcům zdarma e-mailem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.