Přihlásit

Myslivci a pytláci na jednom místě. Babice mají unikátní muzeum (ČRo-zlin.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Muzeum myslivců a pytláků v Babicích funguje od roku 2014.

Baťův kanál a řeka Morava na východě, na západě začínající Chřiby, jinak rovinka jako na Hané. V takovém místě v severní části Dolnomoravského úvalu leží Babice, obec vzdálená necelých deset kilometrů od Uherského Hradiště.
Ještě před pár lety jsem vůbec netušila, že hlavní silniční tah z Otrokovic do Uherského Hradiště vede pouze okrajovou částí Babic a teprve za domy, které cestu lemují, se odehrává veškerý život obce. Vyjmenovat všechny aktivity Babických to by trvalo pěkně dlouho, tak jsem vybrala pouze jednu, zato unikátní.
Ona to vlastně není aktivita v pravém slova smyslu, je to dílo, které vzbuzuje velkou pozornost. V Babicích totiž vybudovali Muzeum myslivců a pytláků. Pod jednu střechu do jedné expozice shromáždili informace o historii a současnosti myslivců i pytláků.
O škodách, které páchali na okolních polích i v oblasti Chřibů, se vypráví dodnes. V muzeu jsou některé historky popsané nebo dokonce nakreslené. Nejznámější je asi o legendárním pytlákovi s přezdívkou Čudryk. Na pole šel vždycky s motykou, v ní měl zabudovanou pušku, a to tak důmyslně, že to nikdo nepoznal. Okopával brambory, a když viděl zajíce, motyku zvedl a zastřelil ho. Jak by nic dál pokračoval v práci a kořist si pak nenápadně strčil do tašky.

Motyka s puškou a další pytlácké zbraně jsou vystavené v expozici stejně jako náboje, železa, oka, praky a taky neobvyklé pomůcky na lov bez použití zbraně. Třeba bažanty chytali tak, že vzali plechovku a hřebíkem do ní udělali díry, připevnili ji na asi dvoumetrovou tyč, dali do ní karbid, zalili vodou a plechovku uzavřeli. Došlo k chemické reakci, při níž unikal plyn.
S takovou pastí pak šli pod strom, kde bažanti nocovali. Podsunuli pod ně tyčku s unikajícím plynem, bažanti se ho nadýchali, ztratili vědomí a spadli dolů. Figurína takového pytláka s palicí a proděravělou plechovkou je dokonce v muzeu k vidění. Jsou tam ale i důležité informace o tom, jak pečovat o zvěř a chránit životní prostředí. Nechybí ani myslivecké trofeje a vycpaná zvířata nebo ptáci.
Muzeum myslivců a pytláků v Babicích funguje od roku 2014. Vzniklo rozsáhlou opravou a přestavbou téměř dvě stě let starého vesnického stavení v místě zvaném Na Mýtince. Do prostorného domu, k němuž patří ještě hospodářské budovy a pozemek, se vešly i další expozice.
V přízemí, kde je zmíněná výstava myslivosti a pytláctví, mají své zázemí místní myslivci. Podkroví je upravené jako dobové obydlí a znázorňuje vesnický život v průběhu celého roku. Spoluvytvářeli ho lidé z Babic. Zapůjčili nebo darovali stovky historických předmětů. Stodola se zase proměnila v zemědělské muzeum. Jsou v něm staré zemědělské stroje a nářadí, třeba kultivátor na půdu z roku 1850. V takzvaném humně jsou vysázené původní odrůdy ovocných stromů a je tam taky 42 m dlouhá voliéra pro bažanty, perličky, koroptve a jiné opeřence.

Věra Hotařová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.