Přihlásit

Dvojka pro fajnšmekry (Zbraně a náboje)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

FABRICA ARMI ISIDORO RIZZINI (F. A. I. R.) JE ZNÁMÁ ŠIROKOU PALETOU SVÝCH KVALITNÍCH LOVECKÝCH BROKOVÝCH ZBRANÍ S POVĚSTNOU ITALSKOU ELEGANCÍ. V ŘADĚ ISIDE VYRÁBÍ FIRMA KRÁSNOU LOVECKOU KLASIKU: BROKOVNICE S HLAVNĚMI UMÍSTĚNÝMI „SIDE BY SIDE“ (S/S), VEDLE SEBE, NEBOLI DVOJKY.

Na trh dodává zbrojovka F. A. I. R řadu Iside v několika provedeních, počínaje základním modelem přes model Prestige s dlouhými bočními plechy a Prestige Tartaruga s blokem kaleným do kůže až po model Vintage s vnějšími kohouty, lancasterku. Všechny tyto modely se vyznačují subtilním pro lem a štíhlou anglickou pažbou.
K dispozici jsou standardně ráže 12 a 20, na zvláštní objednávku potom i ráže 16, 28 a 410.
Volitelné jsou pevné či výměnné choke, jednospoušť či klasická dvojspoušť, zbraně s vyhazováky nebo vytahováky a s délkami hlavní 680, 710 a 760 milimetrů. Lze dokoupit i 2 nebo 7 centimetrové externí choke.

V NEOBVYKLÉ RÁŽI 28/76

Italské brokovnice značky F. A. I. R. (a také Zoli) k nám dováží společnost Supra Praha s.r.o s prodejnou v Praze 9 – Hloubětíně. Kromě uvedených dvojek Prestige si zde prakticky můžeme počkat a koupit si i další zástupce brokových zbraní z bohatého sortimentu firmy F. A. I. R., jako jsou třeba kozlice, a to včetně těch odlehčených pro dlouhé lovecké pochůzky nebo pro ženskou část lovecké rodiny. A záleží jen na náročnosti a finančních možnostech zákazníků. Vybrat si mohou v cenové relaci s rozpětím od 25 000 do 100 000 korun. V té se zbraně F. A. I. R. v prodejně Supra Praha většinou pohybují.

POUZE FIOCCHI

Při naší poslední návštěvě nás v prodejně v Hloubětíně zaujala moc pěkná puška právě z řady Iside, dvojka Jubilee Iside Prestige Tartaruga Gold v málo vídané ráži 28/76 (vyráběná ještě v rážích 16 a 410).
„Vím jen o jedné firmě, která brokový náboj ráže 28/76 vyrábí, a tou je italská munička Fiocchi,“ říká Tomáš Herel z firmy Supra Praha. „Není to neznámá ráže, náboje 28/65 historie zná, ovšem současné prodloužené 28/76 nikoli, ty jsou nové. Je magnumka s 33 gramy olova jako u brokového náboje ráže 12“.

JE LEHKÁ A NA BAŽANTY POHODOVÁ

Konkrétně náš model v ráži 28/76, jenž má hlavně dlouhé 710 milimetrů, váží přesně dva a půl kilogramu.
„Je vlastně loňskou novinkou, ale trvalo nějakou chvíli, než k nám dorazil. Dostali jsme jej od Italů teprve nedávno. Puška je opatřena jednospouští, vyhazováky a samozřejmě voličem hlavně pro první ránu zakomponovaným ve hřbetní pojistce. Součástí dodávky tohoto typu je i sada výměnných čoků. Je to pěkná elegantní zbraň, jako ostatně další její kolegyně z této řady Iside Prestige Tartaruga, ale zajímavé jsou právě ráže a patrony dlouhé 76 milimetrů. Pochopitelně jsem si tuhle štíhlou dvojku vyzkoušel už přímo v akci na lovu a pár bažantů s ní mám střelených. Dojem z ní parádní! Hlavně je lehounká – těch asi dva a půl kilogramu, co váží, ani necítíte a můžete s ní courat klidně celý den. Na bažanta v pohodě stačí, musíte jen trochu lépe mířit, ale když si dáte záležet a zvyknete si, jde to.“ Ještě menší ráží je ráže 410, pro niž je také tato dvojka komorovaná, ale výhodou i této řady Iside Prestige Tartaruga je, že hlavně jsou snadno vyměnitelné. „Zrovna nedávno zde byl zákazník, který si u nás objednal osmadvacítkové laufy a k tomu ještě svazek čtyři sta desítek. Stačí si je jenom objednat, Italové je pošlou a vy si je sám, nebo my vám je přehodíme. Z menší na větší ráže samozřejmě hlavně měnit nelze, baskule je uzounká, díky čemuž je puška tak lehká. Je­li ráže větší, musí se rozšířit a pak už jde nahoru i váha.“

PEVNÉ ZAHRDLENÍ NEBO CHOKE

Jak už bylo zmíněno, můžeme si vybrat, zda chceme u hlavní dvojky řady Prestige pevné zahrdlení nebo výměnné choke. Je to vlastně specialita ve smyslu nepatrného zúžení průměru hlavní těsně před jejich ústím, dá se říci formou pozvolného kuželového náběhu. Kromě pevného zahrdlení jsou na výběr i brokovnice, kde je zahrdlení dodáváno jako samostatný zaměnitelný díl hlavně zbraně.
Důvodem pro takovéto zahrdlení je zlepšit střelbu z brokovnice na větší vzdálenost, parametru krytí, podle něhož lze zbraň oznámkovat. Krytí u brokovnice udává, kolik procent broků z použitého náboje zasáhlo kruh o stanoveném průměru v určené vzdálenosti od ústí hlavně a v jednotlivých zemích má odlišné hodnoty. Jaký vliv má zahrdlení na krytí pochopíme snadno alespoň z tohoto příkladu: pokud má zbraň krytí třeba 40 procent, největším zahrdlením jej lze zvýšit na zhruba 70 procent.

JUBILEE S NADSTANDARDNÍMI PRVKY

Dvojka F. A. I. R. Iside Prestige Tartaruga Gold 28/76 má výměnné zahrdlení pro instalaci čoků, volič výstřelu, vyhazovače a v podstatě tedy všechno, co lovecká dvojka mít má, víc se na ní dát nedá. Je vyráběna i ve verzi Jubilee a jako lovecká brokovnice vyšší třídy v sobě kombinuje klasické prvky loveckých zbraní a moderní technologie. Obě verze se liší jen líbivými detaily: například rytou kličkou pro odemčení zbraně, dřevěnou botkou pažby, zlacenou spouští, což jsou prvky nadstandardní výbavy. Baskule a další kovové díly jsou vyráběny z jednoho kusu materiálu. Dvojka je vyráběná s již výše zmíněnými delšími kalenými bočními plechy do struktury kůže, které jsou charakteristické pro řadu Iside Prestige Tartaruga a se zlacenými motivy letící pernaté na obou stranách a spodní části baskule, což ladí se zlacenou spouští. Baskule s modřenými efekty je z vnějšku zdobena po obvodu ještě i jemnou hustou rytinou. Návaznost dřeva pažby a předpažbí na kovovou část zbraně je krásně plynulá a bezchybná. Lehkost, subtilitu i eleganci celé zbraně navíc zvýrazňuje štíhlý krk pažby a adekvátně k ní zvolená šíře předpažbí s promyšleně řešenou tmavou rybinou, která nejen kontrastuje se světlejším dřevem, ale má i dekorativní význam.

***

TECHNICKÉ ÚDAJE

Ráže 28/76
Délka hlavní 710 mm
Délka pažby 368 mm
Hmotnost zbraně 2600 g
Šířka záměrné lišty 6 mm
Spoušť volitelná jednospoušť
Pojistka hřbetní manuální
Výměnná choke 5 TC XP50
Systém EJ­MS
Pažba dřevěná anglická s dřevěnou botkou
Provedení Jubilee Prestige
Tartaruga Gold
Cena 49 800 Kč (s DPH)

Kontakt: Supra Praha, spol. s r.o., Mochovská
23/310, Praha 9 ­ Hloubětín,
tel: 284 820 939, 602 371 133

Dvojky ve stínu kozlic

V současné kolekci vyráběných a nabízených brokových pušek hrají prim kozlice, což je u sportovních zbraní pochopitelné. Pokud jde ale o lovectví, pak doba, kdy pro lov drobné zvěře byly používány převážně brokové dvojky, se nám už dost vzdaluje. Ačkoli na honech můžeme i dnes vidět tyto brokovnice s hlavněmi vedle sebe stále v činnosti. Spíše ale u honců či lovců starší generace, a tak lze tvrdit, že brokové dvojky se coby lovecká klasika stále těší oblibě konzervativněji založených myslivců, a nejen v Evropě. Tento typ brokovnice – ať již s konstrukcí hammerlesky nebo lankasterky – má své kouzlo i svou specifiku střelby. A je dobře, že zbrojovka F. A. I. R. to vede v patrnosti a vychází vstříc i všem těm, kdo brokové dvojky na lovu a v myslivosti preferují. Její majitelé asi vědí proč. Nehledě na fakt, že zatímco současná nabídka loveckých brokových kozlic je hodně široká a s puncem mnoha renomovaných značek, moderních, kvalitních brokových dvojek za rozumnou cenu, splňujících současný trend a vyhovující dnešním požadavkům, v nabídce zdaleka tolik není. Navíc vzhledem k stále přísnější legislativě, s přechodem na stále výkonnější střelivo a náboje s ocelovými broky je velké množství starších modelů brokových dvojek, které mnozí lidé stále ještě vlastní, pro lovecké účely leckdy už nepoužitelná.

Jiří Knotek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.