Přihlásit

Uhynulý orel mořský nebyl otráven, potvrdila to pitva (strakonicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strakonice
Vyhublé tělo orla mořského, které nalezl 22. března náhodný chodec při venčení psů u obce Třebohostice, nebylo otráveno.

"Potvrdila to strakonická policie. "Jednou z možných příčin mohlo být infekční onemocnění," sdělila Jaromíra Nováková, mluvčí policie. Policisté tedy případ odložili, protože nebylo prokázáno, že byl spáchán trestný čin. O nálezu mrtvého orla jsme vás podrobně již informovali ve strakonickém deníku ve čtvrtek 5. dubna v prvním čísle Strakonického týdne 18. dubna.
Orel mořský Žije v blízkosti vod na rozsáhlém území Evropy a Asie. Délka jeho těla dosahuje 76 až 92 cm a v rozpětí křídel měří od 190 až 240 cm. Hlavní potravou jsou ryby a divoké kachny. Nepohrdne ovšem ani mršinou.

Policisté v souvislosti s určením příčiny úhynu zvířete spolupracovali s veterinární správou. Tento týden obdrželi výsledky pitvy. Ta vyloučila otravu karbofuranem a organofosfáty.
V současné době je na Strakonicku evidováno kolem deset hnízdišť tohoto druhého největšího dravce na území republiky. Orla mořského můžete zahlédnout v okolí Starého Boru, Sedlice u Blatné, v blízkosti obce Čejetice, nebo nedaleko Ražic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.