Přihlásit

Vlci s GPS. Vědci chtějí dát zvířatům v Českém Švýcarsku speciální obojky (irozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vědci z České zemědělské univerzity budou v Českém Švýcarsku zkoumat vlky. Zvířatům dají obojky s GPS, aby mohli sledovat jejich pohyb.

Správa Národního parku České Švýcarsko už vědcům udělila zvláštní povolení k odchytu vlků pro výzkumné účely. Výjimka platí na první pololetí příštího roku a první půlrok roku 2020. Povolení má pevně dané podmínky.
„Aby nebyly odchytávány gravidní samice. Provádí se v takovém období, aby nedocházelo k odchytu mláďat,“ popisuje mluvčí Národního parku České Švýcarsko podmínky povolení k odchytu Tomáš Salov.
„Povolen je také odchyt maximálně deseti kusů a bude se odchytávat do pastí, které jsou schválené jako bezpečné,“ doplňuje.
Vlci jsou na území Českého Švýcarska minimálně od roku 2017, kdy byl jejich výskyt spolehlivě doložen. Podle analýzy nalezených vzorků trusu se sem rozšířili z populace vlků v saské Lužnici.
Přímo na území národního parku přítomnost vlků nekoliduje s lidmi. Tato zvířata lidskou blízkost nevyhledávají a setkání například s turisty jsou velice vzácným jevem.


Vlci prospěšní i škodící

Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci.
„Vlci pomáhají do krajiny vracet přírodní rovnováhu. Zároveň je nutné zabezpečit hospodářská zvířata, především ovce, kozy a novorozená telata proti útokům vlků,“ uvedl již dříve expert na velké šelmy Miroslav Kutal.
Vzhledem k tomu, že vlčí teritoria například území národního parku Českého Švýcarska přesahují, zprostředkovává správa parku spolu s dalšími partnery také praktické informace pro skupiny, které mohou být výskytem vlků dotčeny, například pro chovatele hospodářských zvířat.
Podle správy parku je proto důležitým prvkem chovu domácích zvířat právě hlavně prevence, tedy zajištění chovů tak, aby pro vlka nebyla zvířata snadným cílem.
Jen Liberecký kraj na náhradách za škody způsobené vlky vyplatil za poslední čtyři roky 156 tisíc korun.
V rámci přeshraničního evropského projektu, jehož cílem je zmírnění rizik konfliktů, byl vytvořen web, kde majitelé stád hospodářských zvířat najdou rady, jak chov před vlky chránit.
Tyto šelmy dokážou v krátkém čase překonat i stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.

Daniela Pilařová, Michal Balák, ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.