Přihlásit

U Brodu se může potulovat vlk (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V okolí Havlíčkova Brodu by se mohl pohybovat vlk. Několik lidí zvíře údajně spatřilo nedaleko města, naposledy před pár dny poblíž Selské jizby. Ochránci přírody to nevylučují. Zároveň ale upozorňují, že o přítomnosti vlka nemají žádný přímý důkaz.
Už se šeřilo, když paní Marie nedaleko Selské jizby venčila psa. V tom si u lesa všimla podivného zvířete, které ji pozorovalo. „Oči mu svítily jako baterky, dívalo se přímo na nás,“ uvedla v regionálním tisku.
Popsala, jak se její labrador, který si chce s každým hrát, najednou začal chovat jinak. Vrčel, štěkal a ze zvířete měl viditelný strach. Neklidné pak měl i spaní. Paní Marie je proto přesvědčená, že spatřila vlka.
Ochránci přírody připouštějí, že je možné, aby se v okolí Havlíčkova Brodu tato šelma vyskytovala. „Není vyloučené, že paní vlka viděla. Zároveň pro to ale nemáme žádný přesvědčivý důkaz,“ konstatoval vedoucí Agentury ochrany přírody a krajiny v Havlíčkově Brodě Václav Hlaváč. Za věrohodný důkaz považuje kvalitní fotografii. Nebo vzorek biologického materiálu, z něhož by se pro zkoumání dalo získat DNA zvířete.
Hlášení o možném výskytu vlka dostali ochránci přírody na Havlíčkobrodsku více. Případ paní Marie je jen jedním z nich.
„Žádné údajné pozorování vlka se však nepodařilo spolehlivě ověřit. Laik totiž v šeru těžko rozezná vlka od psa podobné rasy a nepozná ani jeho stopy,“ tvrdí Hlaváč.
Na Havlíčkobrodsku se však v nedávné minulosti vlk už prokazatelně objevil. Stalo se tak minimálně dvakrát a ani v jednom případě to neskončilo šťastně. Loni v březnu jedno zvíře u Skorkova na dálnici srazilo auto. A ještě předtím další auto přejelo vlka nedaleko Štoků.
„Bezpečně víme, že na Vysočině žádná vlčí smečka trvale nežije. Ale je možné, že se zde jednotlivé zvíře čas od času objeví. Například vlk sražený na dálnici pocházel podle testů DNA z oblasti Karpat,“ poznamenal Václav Hlaváč. Loni v prosinci se vlk objevil i ve Žďárských vrších, kde ho zaznamenala fotopast.
Kdyby se vlci na Vysočině natrvalo usadili, bylo by to podle Hlaváče poznat i podle vzrůstajícího počtu útoků na hospodářská zvířata. „Vlk není bezproblémové zvíře. Kde se usadí, tam dochází k případům napadení chovaných zvířat. To se na Vysočině neděje,“ dodal Hlaváč. Zároveň ale vyzval každého, kdo se v přírodě častěji pohybuje, aby jakýkoliv výskyt podezřelého zvířete, jež by se vlkovi mohlo podobat, nahlásil.

Martin Vokáč

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.