Přihlásit

Oskeruše a duby u Pálavy pomohou zvířatům (breclavsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dolní Věstonice - Vrátit krajině ztracenou tvář a lesní zvěři zajistit potřebný úkryt se rozhodli dobrovolníci v okolí Pálavy. V oblasti na Rovinách mezi Dolními a Horními Věstonicemi na Břeclavsku ze stromů a keřů vytvořili remízky.

"Nápad vzešel z radnice v Dolních Věstonicích. "Ve spolupráci s mysliveckým spolkem jsme se rozhodli obnovit přirozenou funkci krajiny. Vysázeli jsme asi devět set rostlin, z toho více než polovinu suchomilných keřů," uvedla starostka Jaroslava Rajchlová.
Do úpravy lokality silně využívané zemědělci se o uplynulém víkendu zapojilo asi třicet místních. "Výsadbu remízků velmi vítáme. Rádi vidíme, když se do velkých bloků orné půdy dostává zpět zeleň," sdělil Jiří Kmet, vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Pálava, která se na výběru druhů rostlin podílela. Kromě ní poradili i odborníci z lednické zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. "V podpálaví jsou pro podobnou výsadbu ideální stromy, jako je lípa, habr nebo dub. Z ovocných jsme doporučili velmi dobrou oskeruši a některé druhy hrušek," vyjmenoval Kmet.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.