Přihlásit

Město Dubí ma zájem o oboru ve Mstišově (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radnice už se zajela inspirovat do obory v saském Geisingu.

Dubí
Známá a hojně navštěvovaná obora Mstišov možná změní nájemce.
0 jejím provozování uvažuje město Dubí. Právě na tamní radnici se totiž množí stížnosti na stav obory. Lidem vadí poničené ploty a neudržované cesty.
Obora patří Lesům ČR a ročně ji navštíví na 50 tisíc lidí. V nájmu ji má soukromá osoba. "Návštěvníci si stěžují na nepořádek a neutěšený stav technických staveb," sdělil starosta Dubí Petr Pípal.
Podle starosty je očividné, že se v areálu dlouho do ničeho neinvestovalo. "Obora patří Lesům a objekt zámečku, ve kterém je restaurace, má soukromého vlastníka. Na stav v tomto zařízení nemáme žádný vliv," připomněl Pípal.
Do budoucna by to ale mohlo být jinak. Dubští zastupitelé se totiž začali reálně zabývat myšlenkou, že by si město vzalo areál pod svá křídla. "V září loňského roku se na nás obrátilo vedení Lesní správy Litvínov, zda bychom neměli zájem se na provozu podílet a pomoci stav v oboře změnit.
Byli jsme se podívat v podobném zařízení v sousedním Geisingu, kde oboru provozuje obec. Chtěli jsme vidět, jak to funguje tam a jaké jsou možnosti. Na první pohled je zjevné, že mezi oborou u nás a v Německu je obrovský rozdíl," vysvětlil Petr Pípal. "Jsme připraveni problém řešit a podílet se na projektu revitalizace obory," dodal.
Kdy by mohlo dojít k finální dohodě mezi Lesy ČR a městem Dubí, není v tuto chvíli jasné. "S městem jednáme o možnostech využívání majetku, který spravujeme. Prozatím není nic dohodnuto. Současný nájem obory je platný a o jeho ukončení zatím neuvažujeme," sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 
Obora ve Mstišově funguje od roku 1974. Dlouhé roky ji má v nájmu Alena Nováková se svým synem. "O jednáních víme, ale snažíme se oboru udržovat v co možná nejlepším stavu. Jsme tady pouze v nájmu, takže těžko dělat nějaké velké investice," svěřila se hospodářka mstišovské obory Alena Nováková.
Obora leží v obci Mstišov nedaleko Dubí u Teplic. Výlet do ní je vhodný v jakoukoli roční dobu. Potkat tam můžete domácí zvířata i zvěř vyskytující se v našich lesích, například divoká prasata, muflony, jeleny a další. Do obory si s sebou můžete vzít suchý chléb nebo krmení pro zvířata, sami je zde můžete krmit. Když budete potichu, tak se k nim můžete dostat velmi blízko. V místě je i restaurace a možnost ubytování, k dispozici jsou různé atrakce pro děti. Vstup do obory je dobrovolný, otevřeno je od rána do večera. K areálu je možné se dostat autem či autobusem, který staví přímo u obory. "Příroda se už probudila a některá naše zvířata brzy vyvedou mladé. Bude se na co dívat," láká k návštěvě Nováková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.