Přihlásit

V opraveném korytě Losinského potoka se daří ledňáčkům a mihulím (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kácov (Kutnohorsko) 18. prosince - Losinský potok na Kutnohorsku, který patří k větším přítokům řeky Sázavy, má opravené koryto. Díky tomu se v něm daří tamním živočichům, například ledňáčkům říčním či mihulím potočním. Stavba vyšla zhruba na 2,4 milionu korun, státní podnik Lesy ČR na ni získal dotaci z Operačního programu Životní prostředí, informovala dnes ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

V minulosti bylo koryto nepřirozeně pokryté dlažbou a betonovými panely. Dva půlmetrové spádové stupně i nevyužívaný jez tvořily zásadní bariéru pro pohyb zvířat. Díky letošním úpravám se to ale změnilo.

"Odstranili jsme betonové opevnění, koryto v některých místech stabilizovaly kameny a spádové objekty nahradily dnové balvanité rampy. V místě zrušeného jezu jsme zachovali hradicí prvek, který umožní nouzový odběr vody," uvedla vedoucí správy toků pro povodí Vltavy z Lesů ČR Mojmíra Hillermanová.

Při obnově se do koryta dostalo také mrtvé dřevo a vznikly kolmé břehové stěny, v nichž vytváří nory jeden z obyvatelů přirozených vodních toků, ledňáček říční. Rozšířením koryta se také vytvořil prostor pro ukládání písčitých usazenin, ideálních pro chráněnou mihuli potoční. Svým vzhledem tento živočich může připomínat malého úhoře. Larvy zvané minohy žijí dva až tři roky zahrabané v písčitých náplavech v zachovalých vodních tocích. Život završí rozmnožováním, po kterém hynou. V potoku se vyskytuje i bohatá populace chráněné vranky obecné, pstruha potočního a dalších ryb vázaných na čisté a neregulované vodní toky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.